Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

09. 02. 2016. 17:42 >> 17:32

VLAHOVIĆ U TRSTU

Naučnici da učestvuju u evropskim projektima

Ministarka nauke prof. dr Sanja Vlahović, dekan Biotehničkog fakulteta UCG prof. dr Miomir Jovanović i direktor Istituta za biologiju mora iz Kotora dr Mirko Đurović drugog dana posjete Trstu sastali su se sa prof. Maurom Giaccaom, direktorom Međunarodnog centra za genetski inženjering i biotehnologiju (ICGEB), koji se nalazi u okviru AREA naučno-tehnološkog parka u Trstu. Tema sastanka bila je intenziviranje saradnje sa ICGEBom, čija je Crna Gora članica od 2012. godine.

Vlahović osvrnula se na dosadašnju saradnju i iskazala želju da kapaciteti novog Centra uspješnosti BIO ICT, kao i institucije koje ga čine, jačaju saradnju u više oblasti: korišćenje ICGEB laboratorija za istraživanja naših naučnika, studenata doktorskih i postdoktorskih studija, bolje korišćenje stipendija za doktorante, kao i poziva za projekte koje raspisuje taj Centar, te otvaranje mogućnosti za podršku otvaranju zajedničkih doktorskih studija iz oblasti biotehnologije.

Na današnjem sastanku dogovoreno je i učešće eksperata ICGEBa u eksternoj evaluaciji naučnih projekata kao i prilikom osnivanja Start-up-ova iz oblasti biotehnologije i genetskog inženjeringa. Takođe, saradnja festivala nauke "Science & the city" i ovogodišnjih festivala  Dana nauke biće jedan od novih oblika saradnje.

Profesor Jovanović i dr Đurović predstavili su istraživanja svojih institucija kao i BIO-ICT Centra izvrsnosti i iskazali interesovanje za uspješnijom i tješnjom saradnjom na različitim nivoima.  

Članovi crnogorske delegacije održali su niz sastanaka sa predstavnicima AREA parka, kao i kolegama iz regiona povodom pokretanja zajedničkih projekata.

Jedan od sastanaka, kako je saopšteno iz Ministarstva nauke, odnosio se na pripremu projekta u okviru Jadransko-jonskog transnacionalnog programa ADRION, koji podržava projektne predloge u okviru tri programskih prioriteta i to: Inovativni i pametni region, održivi region i povezani region. ADRION program  jedan je od instrumenata EU Strategije za Jadransko-jonski region (2014-2020), čiji je cilj što bolje i jače povezivanje postojećih politika i inicijativa kako bi se ostvarili zajednički interesi regiona.

Predstavnici BIO-ICT Centra izvrsnosti u oblasti bio-informatike učestvovali su u radu radne grupe povodom projekta „FARM and Science“, koji bi za cilj imao približavanje naučnih rezultata iz oblasti agrikulture poljoprivrednicima, studentima, ali i široj publici.

Delegacija Crne Gore imala je priliku da posjeti Elettra Sincrotrone, multidisciplinarnu međunarodnu laboratoriju izvrsnosti, specijalizovanu za generisanje visokog kvaliteta Sinchrotron i slobodnog elektrona svetlosti lasera i primjenu u nauci o materijalima. Njena misija je da promoviše kulturni, socijalni i ekonomski rast kroz: osnovna i primijenjena istraživanja, tehničko i naučno usavršavanje, ali i transfer tehnologija i znanja.

Trst je od šezdesetih godina XX vijeka grad u kojem se snažno razvijaju fizičke i hemijske nauke, i u kojem se u posljednjih nekoliko decenija sprovode važna naučna i tehnološka istraživanja. Na dva kraja njegove periferije stvoreni su pravi naučni centri, praktično posebni gradovi u kojima radi nekoliko hiljada naučnika iz čitavog svijeta što ga svrstava u gradove sa najvećim brojem naučnika po glavi stanovnika. Po tome je Trst poznat i kao “Grad nauke”. Naučni centri, instituti i laboratorije u Trstu pod okriljem su Ujedinjenih nacija.

ICGEBa predstavlja međuvladinu organizaciju osnovanu u okviru sistema Ujedinjenih Nacija, kao centar uspješnosti za istraživanje i obuku u molekularnoj biologiji, sa fokusom na rješavanje brojnih problema vezanih za zdravlje, ishranu, poljoprivredu i industrijski razvoj.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније