Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

10. 02. 2016. 12:34 >> 12:19
12

MIHAILO NA SARDINIJI

"SPC vodi međunarodnu kampanju protiv CPC"

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve (CPC), Mihailo, boravio je od 21. do 29. januara u Italiji, gdje je posjetio crkvenu opštinu CPC u Kaljariju, prisustvovao pomenu članovima dinastije Savoja, ali i iskoristio priliku da se osvrne na, kako je kazao, međunarodnu kampanju koju Srpska pravoslavna crkva (SPC) vodi protiv CPC.

"Tokom boravka na Sardiniji mitropolit Mihailo susreo se sa gradonačelnikom Stefanom Delunasom. Razgovarano je o podršci grada crkvenoj opštini CPC. Gradonačelnik je izrazio želju da uspostavi saradnju sa crnogorskom Prijestonicom. Mitropolit Mihailo razgovarao je i sa načelnikom Kvesture i rukovodstvom Crvenog krsta u okviru vojske (INTER ARMA CARITAS). Te surete zabilježila je tamošnja štampa L’ Unione Sarda. Na TV Sardegna Uno, mitropolit Mihailo govorio je o položaju Crnogorske pravoslavne crkve i problemima sa kojima se susreće. Posebno se osvrnuo na veliku međunarodnu kampanju koju Srpska pravoslavna crkva vodi protiv CPC. Na meti joj je i prijedlog Zakona o slobodi vjeroispovijesti, koji beogradska patrijaršija pokušava da obori i za taj naum traži podršku evropskih institucija", saopšteno je iz SPC.

U Italiji su, istovremeno, boravile vladike SPC, crnogorsko-primorski Amfilohije i bački Irinej, koji su bili u posjeti Vatikanu.

"Tu posjetu iskoristili su da se obruše na Crnogorsku crkvu, šireći neistine o njoj u italijanskoj javnosti, sa ciljem da joj zapriječe svaku međunarodnu podršku i onemoguće saradnju sa hrišćanskim crkvama", poručuju iz CPC.

Mitropolit Mihailo je u Rimu prisustvovao pomenu upokojenim članovima italijanske kraljevske porodice Savoja u Panteonu.

Prisustvovalo je i više članova bivših i sadašnjih vladarskih porodica Evrope.

"Već nekoliko godina Njegova svetost učestvuje i saslužuje tokom tog tradicionalnog pomena, koji se održava svake godine", dodaje se u saopštenju CPC.

U Panteonu počivaju posmrtni ostaci oca otadžbine Italije Kralja Emanuela i kraljice Margarite, a očekuje se da će u njemu biti položeni i posmrtni ostaci kralja Emanuela II i crnogorske princeze, italijanske kraljice Jelene.

 

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније