Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

13. 03. 2016. 16:57 >> 17:05
2

NVO '4 LIFE' TRAŽI

Zavisnicima obezbijediti besplatno liječenje

Nevladina organizacija '4 Life' traži od države da osobama zavisnim od droga obezbijedi besplatan tretman rehabilitacije i resocijalizacije. Takođe, apeluju na Državni savjet za sprečavanje zloupotrebe droge i Odbor za zdravstvo, rad i socijalno staranje, da u što hitnijem roku zakažu sjednice, na kojima bi predstavnici te NVO upoznali predstavnike Odbora i Savjeta sa trenutnim stanjem u oblasti droga u Crnoj Gori.

"Nacionalni savjet za sprečavanje zloupotrebe droge osnovan 2010. godine, da bi 2012. godine bio preimenovan u Državni savjet za sprečavanje zloupotrebe droge, sastao se dva puta za šest godina, a zaključak tog sastanka je bio demant organizacija civilnog društva o broju zavisnika/ca od droga u Crnoj Gori. Od tada nije više održana ni jedna sjednica", saopštio je izvršni direktor Nvo '4 Life', Saša Mijović.

On je kazao da Komisija za droge, čije je osnivanje predviđeno Nacionalnim strateškim odgovorom na droge 2008-2012, nikad nije osnovana, kao i da nije izrađen registar zavisnika, iako je davno bilo predviđeno.

Mijović je poručio da kapaciteti centara za socijalni rad su nedovoljni da se bave ovako kompleksnom tematikom.

"Prevencija je potpuno zakazala, sve je veći broj mladih koji zloupotrebljavaju droge, iako izvještaji državnih organa prikazuju idealnu sliku. Djeca i porodice su nam nezaštićene. Sistem je u ovoj oblasti potpuno zakazao i već duže vrijeme država nema adekvatan odgovor na ovaj sve veći problem", nagalsio je Mijović.

On je podsjetio da NVO '4 Life' godinama unazad poziva nadležne, da se uključe i daju svoj doprinos kroz institucije sistema, te pomognu u rješavanju pitanja iz svojih nadležnosti.

"Kao organizacija koja se bavi rehabilitacijom i resocijalizacijom zavisnika/ca od droga, unaprjeđenjem položaja ove vulnerabilne grupe u društvu, prevencijom devijantnih ponašanja kod djece i mladih, najoštrije osuđujemo nemar institucija sistema i njihov indolentan stav po pitanju ljudskih života. Kao organizacija smo bili partner na projektu osnivanja Centra za rehabilitaciju i resocijalizaciju žena zavisnica, u sklopu JU Kakaricka gora, a to je razlog više za ovakvo reagovanje", kazao je Mijović.

Samo jedna zavisnica na Kakarickoj gori

Izvršni direktor Nvo '4 Life' je ukazao da je u novoizgrađenom Centru trenutno na tretmanu samo jedna zavisnica, a kapacitet objekta je za šesnaest klijentkinja.

"Ističemo da nam nije bila namjera da u Crnoj Gori bude izgrađena zgrada koja neće služiti svojoj namjeni, niti diskrimiinatorski odnos da može da se liječi samo onaj ko ima sredstava da plati, već da usluge tretmana budu dostupne što većem broju klijenata/kinja, te da crnogorsko društvo pokaže posvećenost rješavanju problema zavisnosti", saopštio je Mijović.

On je istakao slučaj zavisnice I.C, koja je preminula.

"I.C. je bila majka troje maloljetne djece, dok žena, koja je živjela sa njom, takođe zavisnica, nepokretna, sa dekubitalnom ranom na nozi o kojoj nema ko da brine. Ovo su zadnji u nizu slučajeva demonstracije nepoštovanja ljudskog života, ljudskih prava i dostojanstva", poručio je Mijović.

NVO '4 Life', kako je kazao, je u više navrata skretala pažnju na nemar i nesavjesno postupanje različitih nivoa vlasti u ovoj oblasti, kao i nerješavanje životno važnih problema klijenata sa kojima svakodnevno rade.

"Problem bolesti zavisnosti nije problem pojedinca ili njegove/njene porodice, već veliki društveni problem, koji ima multiplicirajuće negativne efekte na društvo. Kada donosioci odluka počnu da percipiraju bolesti zavisnosti kao takav problem, koji zatijeva horizontalnu i vertikalnu povezanost svih društvenih subjekata, tada ćemo moći da govorimo o pomacima u oblasti politika droga i u samom tretmanu zavisnika/ca u Crnoj Gori", poručio je Mijović i dodao da će u fokusu djelovanja NVO '4 Life' u narednom periodu biti inicijativa za besplatan tretman rehabilitacije i resocijalizacije u javnim ustanovama.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније