Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

14. 05. 2013. 14:20 >> 15:56
1

AMANDMAN

SDP: Porodiljama do dvije prosječne plate

Socijaldemokratska partija predložila je amandman na Zakon o socijalnoj i dječijoj zaštiti kojim je predviđeno da se naknada za vrijeme porodiljskog odsustva poslodavcu refundira do iznosa od dvije prosječne zarade u državi, što je oko 960 eura.

Vladinim prijedlogom zakona je predviđeno da ta naknada ne može da prelazi prosječnu u državi, što je oko 480 eura.

 

Ministar rada i socijalnog staranja Predrag Bošković, predstavljajući Prijedlog zakona kazao je da njime nijesu dirana osnovna prava iz postojećeg zakon, kao i da nijesu povećavani nivoi naknada za bilo koja socijalna davanja.

Ministar je kazao da Prijedlog zakona ne definiše odnos države i porodilje već države i poslodavca. Ministar je u završnim riječima kazao da ovim zakonom nije ukinuto nijedno socijalno davanje.

Predstavnici opozicije saopštili su da neće podržati ovaj zakon, jer kako kažu, takvim propisima se diskriminišu porodilje.

Pozvali su Vladu da povuče iz skupštinske procedure Prijedlog zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti.

Skupština je završila raspravu o zakonu u načelu, a predstoji podnošenje amandmana i glasanje.

Ranije danas predstvanici nevladinih organizacija su ispred Skupštine održali protest protiv Prijedloga zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti, kojim je predviđeno da se naknada za vrijeme porodiljskog, odnosno roditeljskog odsustva poslodavcu refundira samo do iznosa prosječne zarade u državi.

Predstvanici 34 NVO uručili su predsjedniku Skupštine Ranku Krivokapiću peticiju protiv tog zakona kojim se, kako navode, diskriminišu porodilje.

Tea Gorjanc Prelević, direktorica Akcije za ljudska prava, saopštila je da se na taj način štiti Ustav, kao i najranjivije kategorije stanovništva jer je Crna Gora država socijalne pravde.

Na portalu Roditelji.me protiv Prijedloga zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, potpis je do sada ostavilo preko 3.800 građana.

Nevladine organizacije među razlozima zbog kojih bi građani trebalo da se pobune protiv Predloga Zakona, navode da će tim aktom, materijalno obezbjeđenje biti ograničeno na 63,5 eura mjesečno - za osobu koja živi sama, do najviše 120,7 eura mjesečno za porodicu od pet i više članova.

Nevladine organizacije upozorile su da će, bez obzira na to da li u porodici žive roditelji sa troje, četvoro, petoro ili više djece, naknada biti ograničena na najviše 120,7 eura što je, kako su kazali, 55 eura manje od apsolutne linije siromaštva koja važi samo za jednu osobu.

Dodaje se da će roditelji sa djecom koji su radno sposobni moći da dobijaju socijalnu pomoć samo devet mjeseci godišnje, kao i da će poslodavcima koji zapošljavaju žene sa platom većom od prosječne plate u državi (476 eura) za vrijeme porodiljskog ili roditeljskog odsustva biti refundiran samo iznos do visine prosječne plate.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније