Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

02. 05. 2016. 19:27 >> 19:12

PORUKA IZ NVO

Obučiti novinare da izvještavaju o nasilju

U Crnoj Gori je evidentan nedostatak senzibilnosti medija pri izvještavanju o porodičnom nasilju, ocijenjeno je iz nevladinih organizacije (NVO) SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja i Juventas iz Podgorice.

Oni su poručili da je neophodno dizajnirati i sprovesti programe obuke za predstavnike medija o načinu izvještavanja o nasilju u porodici, sa posebnim osvrtom na izvještavanje u slučajevima djece.

Iz tih NVO istakli su da izvještavanju medija o toj temi nedostaje sistematičnost, tematski i ciljano usmjeravanje informacija ka specifičnim ciljnim grupama sa jasno definisanim idejama i porukama javnosti.

„Od posebnog značaja je i usaglašavanje novinarskog kodeksa sa standardima izvještavanja medija o predmetima nasilja u porodici“, kazali su iz Juventasa i SOS telefona agenciji Mina.

Oni ukazali da je Strategija zaštite od nasilja u porodici (2011. - 2015.) čiji su efekti analizirani, sadržala ciljeve i mjere za unapređenje socijalne i druge zaštite žrtava, sa akcentom na podizanje nivoa svijesti građana o problemu nasilja i razvoj programa prevencije.

Strategija je, dodali su, obuhvatala i podršku porodici, razvoj normativnog okvira u oblasti zaštite, jačanje saradnje organa, ustanova i organizacija koja se bave zaštitom, kao i sticanje novih znanja i vještina, unapređenje sistema za prikupljanje i analizu podataka i izvještavanje.

Prema njihovim riječima, uloga medija od presudnog je značaja za sve segmente u oblasti zaštite i prvencije porodičnog nasilja - informisanje javnosti o ozbiljnosti te pojave i njenim posljedicama, kao i o mogućnostima zaštite, do aktivnog učešća u kampanjama inicijativa javnog zastupanja za poboljšanje položaja žrtava nasilja na svim nivoima.

„U suprotnom, posljedice nasilja u porodici se minimalizuju, nasilje se čini nevidljivim i ne razvijaju se odgovarajući programi prevencije i zaštite“, ukazali su iz Juventasa i SOS telefona.

Detaljnija analiza sprovođenja tog strateškog plana data je u monitoring izvještaju nastalom u okviru projekta „Ubrzanje razvoja zajednice“, koji sprovode ove NVO.

Oni su pojasnili da je svrha tog monitoring istraživanja da se, kroz kritički osvrt na trenutno stanje, ponude konstruktivni prijedlozi za bolje razumijevanje problematike nasilja u porodici i nasilja nad ženama i efikasniji odgovor svih aktera u procesu pružanja pomoći, podrške i zaštite žrtava.

„U tom cilju izvršen je pregled i analiza ključnih ciljeva i svih 45 mjera Strategije koji je pokazao da je 29,05 odsto realizovano, 35 odsto djelimično realizovano, dok 35,5 odsto mjera nije realizovano“, zaključili su iz Juventasa i SOS telefona.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније