Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

26. 05. 2016. 16:26 >> 16:21
1

OLAKŠANJE ZA RODITELJE

Potreban Nacionalni centar za autizam

Aleksandar Guzina iz Nikšića, samohrani je roditelj 11-godišnjeg dječaka Stefana koji ima autizam. Stefan je dječak koji iziskuje 24-oro časovnu pažnju, koju mu otac bezrezervno pruža. Ipak, to , kako kaže za TVCG, nije ni malo lako, pa bi ne samo njemu, nego svim roditeljima sa sličnim problemima život mnogo olakšao Nacionalni centar za autizam, ali i asistenti koji bi djecu pričuvali barem na sat. Aleksandar apeluje i da usluge logopeda, koje on najčešće placa budu besplatne.

Početak je u većini slučajeva gotovo isti... Roditelji ne mogu zaboraviti dan kada su uporno zvali svoje dvogodišnje dijete, a ono kao da nije čulo. Polako kreće agonija, a onda poslije brojnih ispitivnja saznaju istinu - njihovo dijete ima autizam.

To je iskustvo i Aleksandra, koji se već 11 godina trudi da svom 11-godišnjem autističnom sinu Stefanu svaki dan učini ljepšim.

"Svaki dan sa njim je i zanimljiv i dobar i lijep, a ujedno i tako težak. Sve zavisi od njegovog raspoloženja i stanja toga dana", ističe Aleksandar.

Stefan svakodnevno boravi u Dnevnom centru u Nikšiću, i samo to vrijeme samohrani roditelj Aleksandar i Stefan su razdvojeni.

"Dosadi mu i onda dolazi kući, u popodnevnim časovima idemo, konstantno, svaki dan kod logopeda, šetamo, kad je lijepo vrijeme pokušavamo da vozimo biciklo, da što ljepše dan provedemo", kaže Aleksandar.

A usluge logopeda, Aleksandar najčešće plaća.

"To je po meni jedina slamka koja pomaže ovoj djeci da se izvuku iz nekog stanja u kojem se nalaze. Gledao sam slučajeva gdje su se izvukli, negdje nijesu, ali kod njega konkretno dosta nam je logoped pomogao", priča Stefanov otac.

I zato Aleksandar ne žali ni jedan cent koji može pomoći njegovom Stefanu. Zarađuje, kaže, kako zna i umije, ali bi ipak volio da se neke ideje sprovedu u djelo, i da djeci sa autizmom na raspolaganju budu usluge nacionalnog centra za autizam. Volio bi i da dobije asistenta, koji bi mu makar na kratko olakšao život.

"Po meni je jako važno da ova djeca imaju besplatno logopetske tretmane, da imaju pregled što se tiče vitamina i ono što im fali u njihovom organizmu", smatra Aleksandar.

Raduje ga što što od nedavno, kada je u pitanju odlazak kod stomatologa, mogu računati na opštu anesteziju u Kliničkom Centru Crne Gore.

To je, kako poručuje Aleksandar, veliko olakšanje za sve roditelje koji sa svojom djecom, naročito kod zubara, preživljavaju pravu agoniju.

Dijana Drašković, TVCG

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније