Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

28. 06. 2016. 18:38 >> 18:19

RAZOČARANI ODLUKOM

Odbijena tužba zbog zabrane parade

Upravni sud Crne Gore, obacio je tužbu koje su nevladine organizacije "LGBT Forum Progres" i "Hiperion" uz pravnu pomoć u vođenju postupka partnerske organizacije "Akcija za ljudska prava" uložile na rješenje Ministarstva unutrašnjih poslova, povodom zabrane Povorke Ponosa u Nikšiću.

Iz NVO "LGBT Forum Progres", " Hiperion" i "Akcija za ljudska prava" izrazili su razočarenje odlukom Upravnog suda, imajući u vidu činjenično stanje izneseno u samoj tužbi koje jasno, po mišljenju organizatora, potvrđuje kršenje fundamentalnog prava na slobodu okupljanja što je potvrđeno suprotno Ustavu Crne Gore, međunarodnim ugovorima o ljudskim pravima i Zakonu o javnim okupljanjima" navodi se u saopštenju.

"Ministarstvo unutrašnjih poslova je prema navodima organizatora bilo dužno da omogući mirno održavanje protesta i tužiocima, kao i ostalim grupama koje se sa ciljevima njihovog protesta ne slažu, da su to pravila demokratskog društva, koja štite i međunarodni ugovori o ljudskim pravima, Ustav i zakoni Crne Gore" saopštile su te organizacije.

U saopštenju se naglašava da je tužba utemeljena na standardima iz presuda Evropskog suda za ljudska prava.

"Posebno se ističe da u rješenju ne postoje uvjerljivi razlozi koji upućuju na to da od pripadnika pomenute grupe koji su mirno protestvovali postoji opasnost od nasilja i drugih oblika narušavanja javnog reda i mira u većem obimu, da je time drugostepeni organ nerealno procijenio stvarnu opasnost koja prijeti od navedene grupe, odnosno, da drugostepeni organ nije potpuno ili pravilno utvrdio činjenično stanje, da je shodno datim informacijama o prijetnjama koje dolaze od neidentifikovanih navijačkih i drugih grupa, prema stavu Evropskog suda za ljudska prava država dužna da krivičnim gonjenjem suzbije one koje prijete nasiljem, umjesto da rješenje nađe u zabrani mirnog okupljanja onih koji nasiljem ne prijete" kazali su iz NVO.

NVO "LGBT Forum Progres", " Hiperion" i "Akcija za ljudska prava" zaključili su da će istrajati na putu ka prihvatanju evropskih standarda u ovom slučaju, pa su Vrhovnom sudu podnijeli zahtjev za preispitivanje odluke Upravnog suda, a po potrebi će se naknadno obratiti i Ustavnom sudu i Evropskom sudu za ljudska prava.

"Nadamo se da će crnogorski državni organi usvojiti utvrđene evropske standarde i prije nego što ih na to primora evropski sud" istakli su iz tih NVO.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније