Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: B.V.

01. 07. 2016. 14:48 >> 14:29
1

SAJAM U BP

NVO most između države i društva

U gradskom parku u Bijelom Polju, danas je održan Sajam NVO organizacija čiji je rad podržala Delegacija EU u Crnoj Gori. Organizatori drugog po redu sajma su Centar za razvoj nevladinih organizacija i TACSO kancelarije u Crnoj Gori.

 

Izvršna direktorica CRNVO, Ana Novaković kazala je da nevladin sektor u proteklih 15 godina mobilisao veliki broj građana za rješavanje ekoloških i socijalnih problema, promovisao i započeo proces evropske integracije Crne Gore zalažući se za zaštitu ljudskih prava i vladavinu prava te inicirao i kreirao više desetina zakona,strategija i drugih javnih politika.

„NVO sektor je razvijao kulturne sadržaje, aktivizam mladih, ukazivao na nepravilnosti u radu institucija, pružao servise za žrtve nasilja, osobe sa invaliditetom, stavljao na dnevni red osjetljive teme kao što su suočavanje sa prošlošću i pozivao na odgovornost te realizovao  više stotina  projekata podržanih iz evropskih i drugih fondova  stavljajući ih u funkciju opšteg dobra i rješavanje naših  unutrašnjih problema“, kazalaje Novaković .

Šef Sektora za finansije, ugovore i reviziju u Delegaciji EU, Emil Mabita kazao je da organizacije civilnog društva su most između društva i državnih organa.

On je dodao da NVO sektor može da obezbijedi način da se građani direktno uključe u proces pristupanja Evropskoj uniji, izražavajući njihove stavove, brige i težnje.

“Civilno društvo  ima ulogu u aktivnom promovisanju temeljnih vrijednosti.Sloboda izražavanja, sloboda medija,poštovanje manjina, dobro upravljanje, ljudska prava, podjednako su važni I ključni u građenju održive ekonomije”, kazao je Mabita.

Potpresjednica Opštine , Nemša Omerhodžić smatra da država ima pozitivan odnos prema radu nevladinog sektora , što se ispoljava  kroz neposrednu podršku  brojnim  i raznovrsnim  projektima  nevladinih organizacija.

“Ta podrška  stiže i iz skromnih opštinskih budžeta I iz fondova  drugih državnih  institucija”, kazala je Omerhodžić.

Na štandovima u Bijelom Polju predstavljen je rad 38 NVO , koje se bave različitim aktvnostima od obrazovanja i demokratizacije, do kulture, sporta, te građanskog aktivizma.  

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније