Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: F.R.

04. 07. 2016. 15:16 >> 16:47

ČESTITKE ZVANIČNIKA

"Ramazan da podstiče na praštanje i prijateljstvo"

Povodom Ramazan bajrama, velikog islamskog praznika, čestitke i lijepe želje vjernicima uputili su državni zvaničnici.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović  poželio je da dani mjeseca Ramazana svima koji ga slave donesu radost i unesu vjeru da je poštovanje temeljnih ljudskih vrijednosti univerzalno dobro i opšti cilj kome svi težimo.

"Neka plemenita simbolika odricanja bude podsticaj radosti darivanja, praštanja i prijateljstva. Prepoznajmo put zbližavanja, ljubavi i zajedništva, kao trajno dobro i vječni cilj Crne Gore i njenog multietničkog i multikonfesionalnog trajanja", istakao je Vujanović.

Đukanović: Multietnički sklad najveće bogatstvo CG

Premijer Milo Đukanović poželio je poglavaru Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifatu Fejziću i svim građanima islamske vjeroispovijesti da dane provedu u miru, slozi i radosti.

„Praznični dani upućuju na uzvišene poruke islamske vjere, u čijoj su suštini uzajamno uvažavanje, ideje suživota i jednakosti među ljudima. Ramazan Bajram afirmiše neprolazne vrijednosti poput čovjekoljublja, saosjećajnosti i dobrote. Utkane u temelje vaše vjere, te vrijednosti su potrebne danas kada svi treba da se okupljamo kako bismo očuvali i unapređivali ključne civilizacijske tekovine. Posvećenost takvim idejama podrazumijeva punu zaštitu i razvoj svih posebnosti. Stoga su etničke, kulturne, vjerske i druge raznolikosti, multietnički i multikonfesionalni sklad najveće bogatstvo Crne Gore“, navodi se i čestitki predsjednika Vlade.

Premijer navodi da je ovo prilika da se podsjetimo značajnog doprinosa koji su pripadnici Islamske zajednice pružili demokratizaciji Crne Gore.

„Uz zahvalnost na tim naporima, želim Vam da praznik obilježite dostojanstveno, kako i priliči ljudima koji u kontinuitetu rade na promociji multikulturne Crne Gore“, kazao je Đukanović.

Tokom posta vjernici uzvisili duhovni sklad

Ministar za ljudska i manjinska prava, Suad Numanović čestitao je građanima islamske vjere Ramazanski Bajram, navodeći da je uvjeren da su tokom posta uzvisili duhovni sklad, snagu volje i pokazali međuljudsku solidarnost.

Numanović je čestitku uputio poglavaru Islamske zajednice u Crnoj Gori, reisu Rifatu Feziću, Mešihatu Islamske zajednice, svim vjerskim službenicima i pripadnicima islamske vjere u Crnoj Gori.

„Uvjeren sam da su vjernici tokom Ramazanskog posta uzvisili svoj duhovni sklad, snagu volje i pokazali međuljudsku solidarnost. Kroz ramazansku posvećenost uzvišenim vrijednostima vjere, oni su ojačali i svoju građansku svijest“, kaže se u čestitki Numanovića.

On je poželio građanima islamske vjere da Bajram proslave u duhu Muhamedove izreke - „Poslije vjerovanja u Alaha najvrjednije djelo je ispoljavati ljubav prema ljudima“.

Numanović je ocijenio da ta univerzalna i plemenita poruka islama treba da predstavlja suštinu odnosa u porodici, među prijateljima i komšijama.

„Ona je u skladu sa temeljnim vrijednostima Crne Gore, i sa zadovoljstvom poručujem da Islamska zajednica i njeni vjernici vjekovima i kontinuirano daju značajan doprinos u izgradnjitolerantnog i skladnog crnogorskog viševjerskog društva“, navodi se u čestitki Numanovića.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније