Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: O.Z.

07. 07. 2016. 17:08 >> 16:50

SINDIKAT DOKTORA MEDICINE

"Sindikat zdravstva dijeli zdravstvene radnike"

Sindikat doktora medicine Crne Gore izrazio je oštar protest na navode predsjednice Sindikata zdravstva Crne Gore, Ljiljane Krivokapić, da njihov Sindikat svojim predlogom uvećanja zarada za doktore medicine nameće opšte nezadovoljstvo drugih kategorija zaposlenih u sistemu zdravstva, njih oko 6.500.

"Čak bismo i razumjeli ovakvu rekciju da je dr Krivokapić bila jedan od inicijatora Prijedloga izmjena i dopuna Zakona o zaradama u javnom sektoru, pa da su njeni prijedlozi eventualno odbijeni. Ali ne, ona nije predlagala ništa. Ni ona, ni drugi reprezetatvni sindikat zdravstva. Oni su ćutali i smatrali da će doktori vremenom prihvatiti zarade predviđene granskim kolektivnim ugovorom kako su to do formiranja svog sindikata i činili", saopštila je predsjednica Sindikata doktora medicine, Milena Popović Samardžić.

Ona je saopštila da Sindikat zdravstva koji predstavlja Krivokapić u kontinuitetu napuštaju članovi, počev od zaposlenih u Institutu Simo Milošević pa do zaposlenih u Domu zdravlja Podgorica, te da su njeni navodi o broju njenih članova predimenzinirani i lažni.

"Što je najgore, umjesto da je, kao sindikalni predstavnik, odbila potpisivanje sramnog kolektivnog ugovora koji njene kolege stavlja u položaj modernog ropstva, Krivokapić izražava nezadovoljstvo, to jest, bolje reći stvara nezadovoljstvo kod nemedicinskog i srednjeg medicinskog kadra, i to iz razloga što doktori medicine preko svog sindikata pokušavaju da za sebe izbore pristojno uvećanje zarade", kazala je Popović Samardžić.

Ona napominje da Sindikat doktora medicine nije prihvatio kolektivni ugovor za zdravstvo, i poručila da nisu oni ti koji dijele zdravstvene radnike, već Sindikat zdravstva, koji ih je, kako je istakala, u procesu kolektivnog pregovaranja uporno ignorisao.

"Ne možemo da ne primijetimo da niti jedan član kolektivnog ugovora koji ste vi lično potpisali nije u suprotnosti sa onim što je unaprijed projektovano od strane Vlade. Stoga, pitamo se kakvo je to zapravo pregovaranje i čemu Vi zapravo služite", poručila je Popović Samardžić predsjednici Sindikata zdravstva.

Popović Samardžić je istakla da su više puta pozivali reprezentativne sindikate da ne potpisuju kolektivni ugovor za zdravstvo jer ga ljekari ne prihvataju.

"Međutim, sada je jasno da se vi ne borite za prava doktora medicine i ostalih zaposlenih u zdravstvu već za lične privilegije. Stoga, pozivamo sve Vaše preostale članove da napuste ovu kvazi-sindikalnu organizaciju formiraju svoje strukovne sindikate i zajedno sa nama ostvare ono čemu svi zajedno težimo i u čemu će imati našu punu podršku. Napustite sindikat sa čijeg je računa je prema internoj reviziji nestalo 3.8 miliona eura, dok za doprinose svojih radnika duguje 820.000 eura. Kako će taj sindikat da zaštiti Vas kad ne štiti ni svoje zaposlene?", pita se Popović Samardžić.

Takođe je kazala da ne mogu da ne primijete i da je Krivokapić izjavila da ljekari na sekundarnom i tercijarnom nivou zarađuju čak 1.200 do 1.700 eura, a izabrani doktor 1.300 eura.

"Stoga, pitamo se kako to da je dotična Komisiji za sprječavanje sukoba interesa, kao subspecijalista, 2015. prijavila zaradu od 800 eura (u OB Kotor), a 2014. mizernih 645 eura, te kako je sa tim primanjima uvećala svoju imovinu za dva stana u samo jednoj godini?", navela je predsjednica Sindikata doktora medicine.

Popović Samardžić je poručila da je jasno da je Krivokapić od samog starta imala zadatak da sabotira rad Sindikata doktora medicine, "te da plate ljekara i ostalih zaposlenih svede, kako im se to i sa drugih adresa poručuje, 'u granicama mogućeg'".

Naglasila je da Sindikat doktora medicine, poslije višemjesečnog pregovaranja, potpisivanje kolektivnog ugovora od strane reprezetativnih sindikata predstavlja najgrublji vid izdaje interesa zaposlenih u zdravstvu.

"Ako neko smatra da je takva njihova sramota ostala neprimijećena, onda taj život provodi u poramećenom sistemu percepicije u odnosu na stvarnost koja ga okružuje", kazala je Popović Samardžić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније