Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I.P. ]

25. 07. 2016. 08:25 >> 08:26
2

PEROVIĆ SAOPŠTIO

Rashodi Fonda PIO 74 miliona

Za finansiranje rashoda Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO) u prvih šest mjeseci ove godine iz opštih prihoda državnog budžeta obezbijeđeno je 74,46 miliona eura.


Izvršni direktor Fonda PIO, Dušan Perović, kazao je za Dan da taj iznos čini 37,93 odsto prihoda te institucije.

"Kako je u istom periodu prošle godine učešće opštih prihoda iz budžeta u ukupnim primicima iznosilo 39,76 odsto, možemo zaključiti da je deficit Fonda PIO za prvih šest mjeseci ove godine manji 1,83 odsto, što je rezultat rasta prihoda od doprinosa za PIO, kao i sporijeg rasta izdataka za prava iz oblasti PIO", objasnio je Perović.

On je rekao da su izvorni prihodi Fonda PIO za prvih šest mjeseci ove godine ostvareni u iznosu od 121,84 miliona eura ili 62,07 odsto ukupnih primitaka te institucije.

"Od ovog iznosa, prihodi od doprinosa za PIO iznose 121,42 miliona, što 4,8 odsto više u odnosu na isti period prošle godine", rekao je Perović.

Na pitanje koliko su iznosili prihodi Fonda PIO od dividendi po osnovu vlasništva nad akcijama u preduzećima, Perović je odgovorio da je u prošloj godini po tom osnovu prihodovano 43,6 hiljada eura.

"Taj iznos je uplaćen od Luke Kotor", dodao je Perović.

Prema njegovim riječima, najniža penzija u Crnoj Gori u junu je iznosila 101,6 eura.

Perović je objasnio da je izmjenama i dopunama Zakona o PIO propisano vanredno usklađivanje najniže penzije od 1. jula ove godine za 20 odsto, što znači da će najniža penzija iznositi 121,92 eura.

"Prema trenutnim zakonskim rješenjima za ostvarivanje prava na penziju u ovoj godini očekuje se rast od 1,8 hiljada penzionera", zaključio je Perović.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније