Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: O.Z. ]

30. 07. 2016. 23:32 >> 08:47

OSMATRANJE NEBA

Veče sa zvijezdama na Žabljaku

Crnogorsko astronomsko društvo večeras je na Žabljaku započelo projekat "Sjeverno nebo za djecu sjevera", koji se organizuje u cilju popularizacije nauke i njene promocije među mladima.

Na platou ispod hotela "Žabljak" aktivisti društva su postavili tri teleskopa kroz koje su, već sa prvim sumrakom, djeca, ali i odrasli, mogli da osmatraju planete od kojih je sasvim jasno vidio Mars, Saturn sa svojim prstenovima i naravno ogromni Jupiter.

"Većini posjetioca ovo je bilo prvi put da su mogli da bace pogled na nebo kroz teleskope i nijesu krili svoje ushićenje. Posebno su oduševljena bila djeca i red pred teleskopima je bio dugačak", saopštio je Sekretar Crnogorskog astronomskog društva, Petar Subotić.

Astronomi iz Podgorice i Nikšića su, osim toga, na platou postavili i mini izložbu astro-fotografije na kojoj je bilo izloženo tridesetak fotografija dubokog svemira, snimljenih sa teleskopa "Habl".

"Fotografije su urađene na velikim formatima i u visokoj rezoluciji, pa su i sa grafičke strane bile izuzetno interesantne", kazao je Subotić.

Ovo neobično veče sa zvijezdama, naveo je, vodio je najpoznatiji crnogorski astronom mlađe generacije Igor Perunović, koji je skoro tri sata strpljivo odgovarao publici na brojna pitanja.

Subotić je najavio da će se slične manifestacije organizovati u još nekoliko gradova na sjeveru, a završna će se održati u Nikšiću, na trgu ispred dvorca Kralja Nikole.

"Tom prilikom će biti takođe organizovana izložba fotografija koja će osim slika sa "Habla" imati i seriju fotografija Zemlje snimljenih iz svemira, od Francuskog astronomskog društva će stići još nekoliko teleskopa, a i društvo će do tada nabaviti i jedan svoj novi", saopštio je Subotić.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније