Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: D.Ž.

28. 09. 2016. 18:45 >> 18:24

HRA AGENCIJI

Efikasnije štititi pravo na pristup informacijama

Akcija za ljudska prava (HRA) upozorava da Agencija za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama neefikasno štiti pravo na pristup informacijama.

HRA je to saopštila povodom Međunarodnog dana prava na pristup informacijama. Smatraju da Agencija “hronično krši”zakonski rok od 15 dana za odlučivanje po žalbama zbog uskraćivanja tog prava.

“Primjera radi, Agencija je nedavno odlučila po žalbama HRA poslije sedam mjeseci umjesto poslije 15 dana od kako su joj žalbe podnijete. Upravna inspekcija nije doprinjela da se stanje popravi jer je postupajući po prijavi HRA nezakonito prihvatila opravdanje predsjednika Savjeta Agencije da ne mogu da poštuju zakonski rok jer nemaju dovoljno izvršilaca'. Na ovaj način je upravna inspekcija ohrabrila sve državne organe da krše zakon uz isto opravdanje”, saopšteno je iz HRA.

Tim slučajem detaljnije su se bavili u studiji koja je na dostupna na sajtu HRA.

“Rokovi za dostavljanje informacija i rješavanje po žalbama zbog uskraćivanja informacija propisani su Zakonom o slobodnom pristupu informacijama da bi se obezbijedio blagovremeni pristup informacijama, transparentan rad državnih organa u javnom interesu i efikasna zaštita prava na pristup informacijama. Blagovremeni pristup informacijama je od posebnog značaja za novinare i NVO koje analiziraju rad državnih organa. Evropski sud za ljudska prava je istakao da su 'vijesti [informacije] kvarljiva roba', čije objavljivanje ne trpi odlaganje, a pogotovo ne od preko sedam mjeseci od podnošenja zahtjeva”, dodali su iz HRA.

Apeluju na direktora Agencije, Muhameda Gjokaja, da preduzme mjere i obezbijedi više zaposlenih u Agenciji, kako bi se poštovao zakon i obezbijedila blagovremena zaštita prava na pristup informacijama.

“Apelujemo na ministra unutrašnjih poslova, Gorana Danilovića, da obezbijedi zakonit rad Upravne inspekcije u javnom interesu poštovanja prava na pristup informacijama i zaštite ljudskih prava”, navodi se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније