Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila R.B.

29. 09. 2016. 22:33 >> 22:12

OTVORENO PISMO VDT-U

Demokrate: Tužiteljka previdjela dokaze

Predsjednik Opštinskog odbora Demokrata Kotor, Vladimir Jokić uputio je otvoreno pismu vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću povodom odbijanja inicijative ove partije vezane za slučaj "Verige". Kako je naveo Jokić, državna tužiteljka Miljana Radović je dostavila dopis u kome, kako kaže, tužiteljka obavještava Demokrate "da u konkretnom slučaju ne postoji zakonski osnov da državno tužilaštvo, shodno članu 261. Zakona o opštem upravnom postupku, stane u zaštitu javnog interesa".

"Postupajući po našim dopisima i zahtjevima u slučaju „Verige“ državna tužiteljka Miljana Radović nam je uputila pismeno koje smo  dana 28.09.2016. primili. Dopisom Vrhovnog državnog tužilaštva Ut.br. 32/16, lišenim forme i suštine, državna tužiteljka Miljana Radović nas obavještava da tužilaštvo nije postupilo po našoj inicijativi za podnošenje predloga Ministarstvu kulture da se oglasi ništavim Rješenje Uprave za zaštitu kulturnih dobara br. UP/I-05-110/2015-13.  Istim dopisom tužiteljka Radović nas je u jednoj rečenici obavjestila da u konkretnom slučaju ne postoji zakonski osnov da državno tužilaštvo, shodno članu 261. Zakona o opštem upravnom postupku, stane u zaštitu javnog interesa", napisao je Jokić u otvorenom pismu Stankoviću.

On VDT-a pita kako je moguće da tužiteljka odbije predlog te partije a da im, kao i cjelokupnoj javnosti, ne pruži adekvatno pravno obrazloženje svoje odluke, već da ono stane u jednu rečenicu? 

"Podsjećamo Vas da smo prije gotovo mjesec dana Vama kao nadležnom tužiocu dostavili cjelokupni dokazni materijal iz kojeg se, između ostalog, jasno i nedvosmisleno vidi da je navedeno Rješenje Uprave za zaštitu kulturnih dobara zasnovano na falsifikatu. Sve da zaboravimo sve druge osnove sumnje koje smo Vam naveli, a ima ih dovoljno počev od toga da je u istom danu podenesen zahtjev, navodno potpisan ugovor sa Morskim dobrom a onda doneseno osporeno Rješenje preko toga da je konzervatorski projekat urađen u novembru na osnovu uslova izdatih u decembru (?!), dokaz o falsifikatu bi bio dovoljan da podnesete Predlog ministarstvu kulture. Ukoliko je tužiteljka Radović našla da je pravno tumačenje koje smo ponudli nedovoljno, a znamo i Vi i mi da nije, posjedovanje dokaza o falsifikatu je bilo i više nego dovoljno da pokrene postupak u skladu sa sopstvenim pravnim tumačenjima", poručio je Jokić.

On je podsjetio da je zaštita Kotora, posebnim Zakonom o zaštiti prirodnog i kulturno-istorijskog područja Kotora, propisana kao javni interes.

"I Vaša je, i svih drugih tužilaca, obaveza da štite prostor Kotora pred naletom raznih investitora. Zaštita javnog interesa i prostora Kotora nije pitanje dobre volje tužilaca već njihova zakonska obaveza! O tome da gradnja objekta na Turskom rtu predstavlja najgrublji nasrtaj na zaštićeno područje Kotora ne govorimo mi, već struka, pa Vas podsjećamo na dva izvještaja područne jedinice Uprave za zaštitu kulturnih dobara iz Kotora koje smo Vam dostavili, a kojima je odbijena svaka mogućnost gradnje na tom prostoru, uz podsjećanje da je osujećenja čak i namjera Turskih osvajača 1501. godine da nam tom prostoru koji je bio dio  njihove teriotrije, grade bilo kakav objekat. Ovakvim nemuštim odlukama u trenucima kada treba odlučno stati u zaštitu javnog na uštrb privatnih interesa, tužilaštvo poništava jednu od svojih osnovnih uloga, društvenog zaštitnika i korektiva", tvrde kotorske Demokrate.

Oni Stankovića pozivaju da, kako bi odagnao njihove sumnje da tužilaštvo gotovo uopšte ne ispunjava obaveze iz pravnog institua zaštite javnog interesa, Demokratama i cjelokupnoj crnogorskoj javnosti saopšti podatak koliko puta se u proteklih deset godina Tužilaštvo miješalo u upravni postupak po osnovu zaštite javnog interes, kao i da im pruži detaljno obrazloženje razloga zbog kojih je odbijena njihova inicijativa, kao i da im, u najkraćem roku, omogući uvid u spise predmeta.

"Ovakvo postupanje tužilaca ne doprinosi povjerenju javnosti da je pravda u Crnoj Gori neselektivna, a zakon jednak za sve. U ovom slučaju tužiteljka Radović je uz nepodnošljivu lakoću pristajanja previdjela dostavaljene dokaze o falsifikatu i odbila inicijativu Demokrata, što u državi u kojoj je vladavina prava osnovni postulat postojanja ne bi bilo moguće", poručili su iz te partije vrhovnom državnom tužiocu.

 Jokić je u otvorenom pismu naveo da još ima vremena da se, reakcijom Tužilaštva, zaustavi uništavanje dijela prirodnog i kulturnog nasljeđa čovječanstva koje je nama dato u dužnost i privilegiju da ga zaštitimo i očuvamo.  

"Pozivamo Vas da stanete u zaštitu crnogorskih zakona i principa na kojima počiva civilizacija, kao i ličnog i integriteta organa na čijem ste čelu. Obaveza je svih nas da preuzmemo svoj dio odgovornosti. Mi smo naš preuzeli. Red je na Vas", poručile su kotorske Demokrate Ivici Stankoviću.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније