Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: P.R.

30. 09. 2016. 18:49 >> 18:28
1

BARSKA NADBISKUPIJA

Caritas ugostio najstarije sugrađane

Caritas Barske nadbiskupije organizovao je, povodom obilježavanja 1. oktobra Međunarodnog dana starijih lica, okrugli sto za najstarije sugrađane.

Kako navode, ovogodišnji dan starijih ljudi se u svijetu obilježava pod sloganom "Zauzmi stav prema predrasudama vezanim za starenje i starije osobe" tako da je na ovom druženju bilo govora o predrasudama prema starima, o društvenim stavovima koji ih prikazuju kao one čije je vrijeme prošlo, o očuvanju zdravlja, zatim o najpodobnijoj ishrani u tom životnom dobu i brojnim drugim značajnim temama.

Dodaju da je o pomenutim temama sa starim osobama govorila doktorka opšte prakse iz Doma zdravlja Bar Božika Subašić, koja je tokom dvočasovnog druženja bila otvorena za sva pitanja kao i za pružanje savjeta prisutnima.

"Kako Caritas kroz svoj rad promoviše međugeneracijsku solidarnost, ovom druženju su prisustvovali i mladi volonteri koji su takođe aktivno učestvovali u razgovaru i trudili se da animiraju i ugoste naše starije sugrađane na što bolji način", navode u saopštenju.

Koordinator aktivnosti Caritasa Barske nadbiskupije, Marko Đelović istakao je kako je ovakav vid okupljanja i druženja zanimljiv i starima i mladima, kao i da je uvijek korisno govoriti o poteškoćama sa kojima se stari susreću i najboljim načinima za njihovo prevazilaženje.

"Caritas se kroz svoj rad trudi da ukaže na to koliko starije osobe mogu pružiti i porodici ali i cijelom društvu, djelujući zajedno ali i svako pojedinačno. Mi u starim ljudima vidimo potencijal a ne teret i na to ćemo nastaviti da ukazujemo i u budućnosti", objasnio je on.

Podsjećaju da Caritas Barske nadbiskupije već nekoliko godina unazad preduzima različite aktivnosti kako bi dao doprinos obilježavanju ovog značajnog datuma za starije osobe.

Navode da su ove godine pored okruglog stola, volonteri Caritasa posjetili i određen broj starijih osoba koje su lošeg materijalnog stanja i uručili im poklon pakete.

"Caritas u Crnoj Gori već 17 godina promoviše i razvija servise podrške za stare u zajednici kako bi im omogućio da starost provedu u svojim domovima jer je to ono što oni ocjenjuju kao najbolje za sebe. Trenutno se kroz različite servise koji obuhvataju kućnu njegu, dnevni boravak, vešeraj i tople obroke, u nekoliko opština, pomoć pruži za oko 800 korisnika. Caritas ove servise realizuje u saradnji sa institucijalama lokalne zajednice i u budućnosti će raditi na unaprijeđivanju postojećih i stvaranju novih servisa podrške za stare", zaključili su u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније