Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: F.R.

17. 11. 2016. 15:59 >> 17:37
4

DAN STUDENATA

Otkrivena bista Veljka Vlahovića

Međunarodni dan studenata i srednjoškolaca Univerzitet Crne Gore obilježio je otkrivanjem biste narodnom heroju Veljku Vlahoviću, po kojem je ta obrazovna institucija nosila ime od 1975. do 1992. Bista je odlivak autorskog rada akademskog vajara Ota Loga.

 

„Mi danas promovišemo ideju Crnogorske staze na kojoj bi u kampusu našeg Univerziteta našle mjesto istaknute ličnosti i crnogorski umovi, kao i arefakta  naše kulturne istorije“, naglasila je rektorka Univerziteta Radmila Vojvodić.

Ona je objasnila da je odnos prema datumima, kao što je Međunarodni dan studenata, uključuje odnos prema istorijskim narativima i predstavlja „odnos  prema složenosti vlastitog identiteta, prema prošlosti i prema budućnosti“.

„Antifašizam je svojevrsna armatura  našeg evropejstva,  baš kao što je i Evropa moguća jedino iz te, antifašističke, istorijske podloge i društvene prakse. To je naša poruka danas, za Međunarodni dan studenata", kazala je Vojvodić.

Kako je naglasila, uloga kulturne memorije, baš kao i individualnih intimnih znanja, ključna je u razumijevanju svijeta u kome živimo, a pogotovo za mlade generacije.

„Obrazovani i strasni antifašista Veljko Vlahović,  student Beogradskog i Praškog univerziteta, i Sorbone, i diplomac Moskovskog univerziteta, odvažni ljevičar koji je Crnu Goru jasno raspoznavao noseći je, kako je pisao, `kao dar i prokletstvo`, u vrijeme kada je ona bila obespravljena državno i nacionalno – kad je bila `terra incognita` na evropskoj mapi na kojoj danas ponovo blista i napreduje kao evropska država“, kazala je Vojvodić. 

Prorektor UCG i istoričar Živko Andrijašević kazao je da Vlahović pripadao generaciji crnogorskih studenata koji su bili superiorni predvodnici dvije najevropskije ideje ovih prostora – jugoslovenstvo i antifašizam.

Iz biografije Veljka Vlahovića kao intelektualne ličnosti, kako je rekao, logična je bila odluka da Univerzitet svojevremeno nosi njegovo ime.

„Savremena Crna Gora, više nego i jedna država nekadašnje Jugoslavije, uvažava svoju veliku generaciju koja je pripadala komunističkom pokretu, cijeni doprinos koji su dali razvoju Crne Gore i njenom ugledu. Savremena Crna Gora uvažava i njihove ideje, posebno ideju antifašizma i ideju nacionalne ravnopravnosti. Ove ideje i danas iznova pobjeđuju u Crnoj Gori. U takvoj Crnoj Gori trajno je mjesto Veljka Vlahovića i pokreta kome pripada“, istakao je Andrijavšević.

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније