Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

A.M. [ RTS ]

03. 05. 2024. 07:48 >> 07:48

masakr u beogradu

Godišnjica masovnog ubistva u OŠ "Vladislav Ribnikar": Sjećanje na dan kada je sve stalo

Na današnji dan prije godinu dana u OŠ "Vladislav Ribnikar" u Beogradu trinaestogodišnji K. K. ubio je deset osoba – devetoro djece i čuvara škole. Ranjeno je nekoliko učenika i nastavnica istorije.

U masovnom ubistvu koje je trinaestogodišnjak započeo 3. maja 2023. godine u 8.41 ubijeni su: Mara Anđelković, Bojana Asović, Angelina Aćimović, Ana Božović, Adriana Dukić, Ema Kobiljski, Katarina Martinović, Sofija Negić, Andrija Čikić i Dragan Vlahović.

Učenik sedmog razreda Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" u Beogradu K. K. pucao je iz pištolja na obezbjeđenje škole, nastavnicu i učenike. Na licu mjesta ubijeno je osam učenika i radnik obezbjeđenja, dok je još jedna teško ranjena djevojčica kasnije podlegla povredama. Maljoletnik je sam pozvao policiju i predao se. Privedeni su njegovi roditelji.

Vijest o pucnjavi na Vračaru, u školi u centru Beograda proširila se brzo i uznemirila sve građane Srbije. Roditelji, prijatelji djece koja idi u ovu školu počeli su da se okupljaju ispred ulaza ne bi li saznali nešto o svojoj djeci. Nažalost, neki od roditelja primili su tog 3. maja tragičnu vijest da im je dijete ubijeno.

Ulaz škole u narednim danima postao je mjesto okupljanja gdje su građani odavali poštu stradalima, palili svijeće, donosili cvijeće, igračke i ostavljali poruke za ubijene.

Mediji u regionu i svijetu prekidali su programe i izvještavali o ovom događaju.

Društvo je bilo u stanju šoka, a onda se naredne noći, između 4. i 5. maja, dogodilo novo masovno ubistvo u Duboni i Malom Orašju, gdje su takođe izgubljeni mladi životi.

 

Školska godina ranije je završena, a početak nove bio je u znaku sećanja na ubijenu djecu.

U susret prvoj godišnjici masovnog ubistva OŠ "Vladislav Ribnikar" objavila je na svom sajtu “In memoriam“ posvećen nastradalim učenicima i radniku obezbeđenja.

“Kada su prvi put došli u Ribnikar, kao prvaci, bili su radoznali i ponosni što kreću u školu. Tada smo im obećali da ćemo ih učiti i naučiti. Obećali smo da ćemo ih iz Ribnikara ispratiti kao tinejdžere, sigurne, slobodne i spremne za ono što ih u nastavku života čeka. Obećali smo da ćemo ih čuvati. I jesmo ih učili. I jesmo ih čuvali. Nismo ih sačuvali. Oprostite nam što nismo uspjeli da ispunimo dato obećanje...", navodi se, između ostalog, na sajtu škole.

Povodom godišnjice masovnog ubistva organizovan je program "Buđenje", koji treba da označi početak višeslojnog procesa memorizacije u znak sjećanja na žrtve. U svim školama u Srbiji od 7. do 10. maja biće organizovana Nedelja sjećanja.

Da se ne zaboravi!

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније