Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina-business [ Objavio: O.Z. ]

25. 11. 2016. 15:50 >> 15:28

USSCG TRAŽI

Pojačati nadzor nad poslodavcima

Unija slobodnih sindikata (USSCG) predložila je da Vrhovno državno tužilaštvo traži intervenciju Inspekcije rada kako bi pojačali nadzor i kontrolu nad poslodavcima u cilju suzbijanja zloupotrebe zaposlenih da uz ugovor o radu, potpišu blanko sporazum o raskidu radnog odnosa.

USSCG je u junu prošle godine počela kampanju usmjerenu na zaštitu zaposlenih koji su primorani da, kao preduslov za zaključivanje ugovora o radu na neodređeno vrijeme, uz njegovo potpisivanje, potpišu i blanko sporazum o raskidu radnog odnosa.

“Kako ova vrsta zloupotrebe zaposlenih sve više uzima maha, predstavnici USSCG su nedavno, na tu temu, obavili još jedan razgovor sa zamjenikom VDT-a, Veselinom Vučkovićem i saradnicima”, navodi se u saopštenju.

Iz USSCG su rekli da s obzirom da se radi o krivičnom djelu, povredi prava iz rada iz Krivičnog zakonika, za čiji je osnovni oblik zaprijećeno kaznom zatvora do dvije godine, a za teži oblik ovog djela do tri godine, VDT je preuzelo obavezu da će obavljati potrebne provjere kroz mehanizme unutrašnjeg nadzora i kontrole, i po potrebi, nadležnim tužilaštvima dati uputstva za postupanje u slučajevima zloupotrebe prava radnika od poslodavaca.

“USSCG ohrabruje sve zaposlene koji su bili prinuđeni da potpišu blanko sporazume o raskidu radnog odnosa, to prijave kancelariji USSCG, pri čemu im Unija garantuje anonimnost”, rekli su iz USSCG.

To će, kako se zaključuje, poslužiti za zaštitu od njihovog nezakonitog otpuštanja, odnosno kao dokazni materijal za pokretanje krivičnih postupaka protiv neodgovornih poslodavaca pred nadležnim tužilaštvom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније