Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.Č.J.

19. 02. 2024. 10:21 >> 16:23
1
Čitaj mi:

PODRŽALI ŠTRAJKAČE

USSCG: Prosvjetari drže javni čas onima koji ne podržavaju štrajk

Izvršni odbor Unije slobodnih sindikata (USSCG) saopštio je da pruža snažnu podršku zaposlenima u prosvjeti koji su u štrajku. Oni su kazali da zaposleni u prosvjeti od danas drže javni čas onima koji ne podržavaju štrajk. Poručili su i da Vlada Crne Gore mora da snosi svu odgovornost za posljedice štrajka.

"Zaposleni u prosvjeti, koji su otpočeli granski štrajk, od danas drže javni čas donosiocima odluka, roditeljima, saradnicima/cama koji ne podržavaju štrajk, građanima/kama Crne Gore, predstavnicima civilnog sektora koji se kritički odnose prema njihovom ustavnom pravu na štrajk, te posebno svojim đacima o značaju borbe za pravo, za pravdu, za vladavinu prava i pravnu sigurnost", saopšteno je iz USSCG.

Podsjećamo, prosvjetni radnici u skoro 160 škola danas su počeli štrajk.

"Javni čas obespravljenih zaposlenih u prosvjeti najavljen je još 27. decembra 2023. godine, kada su veličanstvenim protestnim skupom ispred Skupštine Crne Gore ukazali Vladi Crne Gore da neće dozvoliti da grubo prekrši odredbe Granskog kolektivnog ugovora za oblast prosvjete", kazali su iz USSCG.

Opravdanost štrajkačkih aktivnosti koje su započeli zaposleni u prosvjeti, kako su kazali, leži upravo u činjenici da je Vlada Crne Gore odlučna da ne ispoštuje i ne primijeni imperativne norme Granskog kolektivnog ugovora.

Poručuju, Vlada Crne Gore mora da snosi svu odgovornost za posljedice štrajka.

"I dok sa adrese Vlade Crne Gore dolaze obećanja da za Crnu Goru konačno stiže vrijeme vladavine prava, dok se kunu u socijalni dijalog i naš put u Evropsku uniju, ista ta Vlada u svojih prvih 100 dana vladavine odlučuje da pravnoj nesigurnosti izloži sve prosvjetne radnike u Crnoj Gori. Na taj način, Vlada šalje pogubnu poruku društvu i svim drugim zaposlenima u Crnoj Gori da isključivo od njene volje zavisi primjena ili neprimjena zakona i kolektivnih ugovora", navodi se u saopštenju USSCG.

Nije kažu riječ samo o povećanju zarada već, kako su istakli, o odbrani garantovanih prava.

"Uprkos pokušajima da se štrajk zaposlenih u prosvjeti okarakteriše kao politički, da se okarakteriše kao nezakonit i da se zahtjevi zaposlenih u prosvjeti okarakterišu kao nerealni, svima koji žele da shvate, jasno je da se ovdje više ne radi o zahtjevima za povećanje zarade, već o zahtjevima za odbranu garantovanog prava, odbranu prava na kolektivno pregovaranje, odbranu prava na dostojanstvo zaposlenih u prosvjeti i odbranu dostojanstva profesije", kazali su.

Iz USSCG navode i da je tokom pregovaranja o izmjenama Granskog kolektivnog ugovora rukovodstvo Sindikata prosvjete Crne Gore optuživano od dijela kolega i nevladinog sektora da je izdalo članstvo i zaposlene što nije insistiralo na jednokratnom povećanju zarada u visini 65%.

"Naime, tada je rukovodstvo Sindikata prosvjete, kao odgovoran socijalni partner, uvažavajući ekonomsku situaciju u zemlji, ispregovaralo i u Granski kolektivni ugovor za oblast prosvjete unijelo povećanje zarada kroz povećanje koeficijenata zaposlenima u tri koraka, tj. za tri godine, u procentima 20% + 10% + 10%. Ti isti kritičari danas pokušavaju osujetiti štrajk zaposlenih u prosvjeti kritikom da se radi o nerealnim zahtjevima", navodi se u saopštenju.

Poručuju da ovim štrajkom prosvjetari drže, kako su kazali, jedan od najbitnih časova svojim đacima.

"Uprkos pokušajima da se kroz navodno ugrožavanje interesa prava đaka, krivica i teret štrajka prebaci na Sindikat prosvjete Crne Gore, svakom dobronamjernom građaninu jasno je da ovom borbom prosvjetni radnici i svi zaposleni u prosvjeti drže jedno od najznačajnijih predavanja svojim đacima, učeći ih da ćutanjem i pasivnošću ne pristaju na grubo kršenje njihovih prava i da se bore za ostvarenje svojih ciljeva", navode iz USSCG.

Iz USSCG poručili su da pružaju snažnu podršku zaposlenima u prosvjeti koji su u štrajku, poručujući da nepokolebljivo stoje uz njih i odbranu njihovog prava.

"Uvjereni da zaposleni u prosvjeti neće podleći pritiscima i zastrašivanjima, podsjećamo da je štrajk legitimni oblik sindikalne borbe garantovan zakonima i Ustavom Crne Gore, a koji podrazumijeva prekid rada koji zaposleni organizuju radi zaštite svojih profesionalnih, ekonomskih i socijalnih interesa", zaključuje se u saopštenju Izvršnog odbora USSCG.

Podrška od Sindikata radnika trgovine  

Punu podršku štrajku prosvjetnih radnika dali su i u Sindikatu radnike trgovine Crne Gore.

"Sindikat radnika trgovine Crne Gore još jednom upućuje punu podršku vašim naporima za očuvanje stečenih prava i poštovanje Kolektivnog ugovora, kao i štrajku koji ste, u tom pravcu, počeli i koji predstavlja ispravan i hrabar čin otpora prema ignorisanju vaših prava od Vlade Crne Gore. Neće naša djeca ostati uskraćena za obrazovanje tokom vaših štrajkačkih aktivnosti. Naprotiv, ovo je najvažniji životni čas koji ste mogli da im održite, a odnosi se na borbu za prava, dostojanstvo i ugled čovjeka", navode u saopštenju.

Kako dodaju, ovo je i prilika za roditelje, koji ovih dana svoje kritike upućuju prosvjetnim radnicima, da slijede njihov primjer solidarnosti i pruže podršku borbi za poštovanje dogovora.

"Na taj način će, zajedno sa vama, utabati stazu pravednosti našim mladim naraštajima. Jer, čemu ćete naučiti našu omladinu ako pognete glavu i posustanete? Zato vas pozivam da ostanete dosljedni i jedinstveni u vašoj borbi, koja je od ključnog značaja kako za vas tako i za sve druge djelatnosti. U očekivanju da će donosioci odluka u što kraćem roku ispuniti obaveze koje su preuzeli i time prekinuti dalje urušavanje prava i nipodaštavanje prosvjetnih radnika i, uopšteno, radničke klase u Crnoj Gori", poručili su u dopisu Sindikata radnika trgovine koji je potpisala predsjednica Novka Janković.

Sindikat službenika i namještenika: Štrajk Sindikata prosvjete legitimni vid sindikalne borbe

Iz Sindikata državnih službenika i namještenika takođe su podržali borbu Sindikata prosvjete za "odbranu prava, pravde i dostojanstva prosvetnih radnika."

"Ne želimo društvo u kome se granski kolektivni ugovor, koji ima rang zakona, bez riječi najave i obrazloženja, prosto ignoriše i neprimjeni. Ne želimo društvo u kome se manipuliše sa osnovnim pravima iz rada, kao što je parvo na zagarantovanu zaradu i parvo na štrajk. Ne želimo društvo u kome se pritiscima i dezinformacijama pokušava uticati na slobodno izraženu volju zaposlenih da stupe u štrajk. Ukoliko danas ostanemo nijemi i pasivni, ostvarivanje naših Ustavom, zakonom i kolektivnim ugovorom garantovanih prava i slobodna sutra može biti dovedeno u pitanje", kazali su oni.

Stoga, nezadovoljstvo zaposlenih u prosvjeti iz tog Sindikata cijene opravdanim, te podržavaju štrajk Sindikata prosvjete kao legitimni vid sindikalne borbe usmjeren na zaštitu prava na kolektivno pregovaranje, pravo na poštovanje zakona i kolektivnih ugovora, pravo na pravnu sigurnost i vladavinu prava.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније