Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.M.Lj.

09. 12. 2016. 20:52 >> 20:30

BRAJOVIĆ I MEKLUNI

Unapređenje ženskih prava na putu ka EU

Proces pridruživanja Evropskoj Uniji predstavlja jedinstvenu priliku za unapređenje zaštite ženskih prava i postizanje rodne ravnopravnosti, zaključili su na sastanku predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović i stalna koordinatorka sistema UN i stalna predstavnica UNDP u Crnoj Gori Fiona Mekluni.

 

Brajović i Mekluni razgovarali su o dometima parlamenta Crne Gore vezano za rodnu ravnopravnost. Bilo je takođe riječi o pripremama za predstojeću regionalnu konferenciju "Unapređivanje politika rodne ravnopravnosti na Zapadnom Balkanu i u Turskoj" na kojoj će u ponedjeljak u Bečićima izlagati  predsjednik Skupštine Crne Gore.

“Brajović je informisao koordinatorku Mekluni o stalnom povećanju broja poslanica zastupljenih u crnogorskom parlamentu, kao i nizu zakonskih akata kojima se obezbjeđuje podrška ženama da aktivnije učestvuju u političkom i društvenom životu Crne Gore. Važan strateški dokument u ovoj oblasti je Nacionalni akcioni plan za postizanje rodne ravnopravnosti 2013-2017, koji je već dao pozitivne rezultate”, navodi se u saopštenju.

“Ulogu parlamenta u obezbjeđivanju rodne i svake druge ravnopravnosti smatram izuzetno značajnom, kao i ulogu cijelog društva i građana pojedinačno”, naglasio je Brajović.

Na sastanku su razmatrane brojne mogućnosti unapređenja saradnje između parlamenta Crne Gore i kancelarije UN u našoj zemlji. Mekluni je iskazala spremnost u pružanju stručne pomoći i prenošenju iskustava u oblastima od interesa za razvoj crnogorskog društva.

“Zaključeno je takođe da  proces pridruživanja Evropskoj Uniji predstavlja jedinstvenu priliku za unapređenje zaštite ženskih prava i postizanje rodne ravnopravnosti, što je i adresirano u Rezoluciji Evropskog parlamenta iz 21. maja 2013. o pravima žena u balkanskim zemljama kandidatkinjama, kao i u Izveštaju Evropskog parlamenta o Pekinškoj deklaraciji +20”, navodi se u saopštenju. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније