Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Pobjeda; Objavio: I. P. ]

26. 12. 2016. 08:08 >> 07:45
3

RAD U JAVNOM INTERESU

Umjesto zatvora, beru voće

Umjesto da robijaju za krađu struje i drva, manje saobraćajne udese i kafanske tuče, osuđenici sve češće čiste parkove, brinu o starima, beru voće.

Kazna rada u javnom interesu, osim što je djelotvornija po samog izvršioca krivičnog djela, ima višestruke prednosti u odnosu na zatvorsku kaznu, jer donosi korist za društvo i uštede u budžetu, budući da jedan dan koji osuđenik provede u zatvoru državu koš- ta prosječno 21 euro.

Od rada u javnom interesu od sredine 2014. godine, kada je počeo da se primjenjuje Zakona o izvršenju javne osude i kazne rada u javnom interesu, država je uštedjela oko 600.000 eura, kazala je za Pobjedu direktorica Direkcije za uslovni otpust pri Ministarstvu pravde Slavica Rabrenović.

Crnogorski sudovi za manja krivična djela sve češće izriču kaznu rada u javnom interesu.

Ovaj podatak potvrđuje i 436 presuda u kojima je izrečena kazna rada u javnom interesu. Rabrenović ističe da je kroz ovaj sistem alternativnih sankcija od početka njegove primjene prošlo više od 280 osoba.

Kada je u pitanju izricanje kazne u javnom interesu, gornja starosna granica ne postoji. U dosadašnjoj praksi rada Direkcije za uslovnu slobodu imali su osobu od 83 godine, kojoj je kaznu rada u javnom interesu izrekao Osnovni sud na Cetinju. Donja granica je 18 godina, što znači da se maloljetnicima kazna rada ne može izreći

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније