Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

TVCG [ Objavio: O.Z. ]

04. 01. 2017. 20:52 >> 00:51

DOČEK NOVE U BUDVI

U CTU zadovoljni, restorateri razočarani

U Crnogorskom turističkom udruženju (CTU) kažu da je naša zemlja ove godine ponudila najbolji doček Nove godine u regionu. Ističu da su oboreni rekordi po broju posjetilaca i zaradi. Međutim, budvanski restorateri ne dijele isto mišljenje, žale se da je novogodišnji promet čak 20 odsto niži u odnosu na ranije godine. Kao razlog navode to što su se i u drugim gradovima organizovali dočeci na trgovima i što su izostale posjete gostiju iz Rusije.

U Budvi je tokom novogodišnjih praznika boravilo oko 40 hiljada gostiju, najviše iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine .

"Broj gostiju je bio na nivou prošle godine. Kod Staroga grada prodefilovalo je oko 20 hiljada ljudi, dok je ukupan broj gostiju oko novogodišnjih praznika bio 40 hiljada", saopštila je sekretarka Sekretarijata za privredu i finansije Opštine Budva, Jelena Baštrica.

Predsjednik CTU, Žarko Radulović, kaže da je naša zemlja Crna Gora ponudila najbolji doček od svih zemalja regiona.

"Ova Nova godina je bila rekordna po broju ljudi i novcu koji smo zaradili, u posljednjih 30 godina", ističe Radulović predsjednik CTU 14,46--15,00

Dok su hotelijeri zadovoljni posjetom, u Udruženju ugostitelja Budve koje okuplja oko 100 restorana, kažu da je novogodišnji promet mnogo manji nego ranije. Jedan od razloga navode to što su i drugi primosrki gradovi organizovali doček na trgovima.

"Moćemo konstatovati da je bilo dosta manje ruskih gostiju, što je doprinijelo padu prometa. Mi smo radili anketu među nama ugostiteljima, koa je pokazala da je pad prometa do 20 odsto", kazao je Nikola Buzdovan iz budvanskog Udruženja ugostitelja.

Iz CTU poručuju da su uspješni novogodišnji praznici najava dobre turističke sezone koja će prema njihovim podacima biti rekordna. Međutim, postoje i barijere koje treba ukloniti, kaže Radulović.

"Treba smanjiti PDV sa 19 na 7 odsto, i to za sve, ne samo za hotele sa pet zvjezdica, nego prije svega za male i srednje biznise i to ne samo u turizmu", smatra Radulović.

On ponavlja da je vizni režim i dalje prepreka za otvaranje novih tržišta koja su veoma zainteresovana za dolazak u Crnu Goru. Prije svega misli na Kinu i Iran, čijim bi dolaskom uvećali prihode čak 25 odsto.

 

U Herceg Novom i Tivtu zadovoljni su bilansom organizovanog dočeka na otvorenom. Tačne podatke o prihodima niko još ne može da kaže, ali su pozitivni efekti očigledni - u Herceg Novom je novogodišnji program ispratilo 11 hiljada ljudi, u Tivtu je samo jedan koncert imao toliko posjetilaca.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније