Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

M.M.Lj.

01. 05. 2024. 10:07 >> 11:31
2
Čitaj mi:

praznik rada u cg

Radnici izabrali odmor, a ne otpor

Mali broj građana okupio se na Trgu nezavisnosti u Podgorici gdje Unija slobodnih sindkata (USSCG) umjesto tradicionalnom šetnjom, Međunarodni praznik rada obilježava dvosatnom manifestacijom pod sloganom Dan otpora, ne odmora. Iz USSCG su poručili da očekuju da će Skupština zaštititi kolektive od privatizacije i obezbijediti da se pravo na stan tretira kao osnovno ljudsko pravo.

 

 Obilježavanjem praznika rada iz USSCG su počeli kampanju o reformi stambene politike i zaštite preduzeća od nacionalnog interesa.

"Nije sve na prodaju. Mi smo juče predali poslanicima i predsjedniku Skupštine Crne Gore rezoluciju koju očekujemo da Skupština Crne Gore usvoji i da zaštiti ove kolektive od privatizacije preko pola, jer imamo višedecenijsko iskustvo da nam je privatizacija donijela zlo, da nam je ugasila privredne kolektive, da smo ostali bez radnih mjesta, dakle vrijeme je da nešto stavimo za pokoljenja”, kazao je generalni sekretar USSCG Srđa Keković. 

Keković je poručio da Unija Slobodnih sindikata Crne Gore, otkada postoji, trudi se da ovaj dan obilježi i da čuva tu tradiciju.

“ Dakle, poruka je da moramo se svaki dan borimo za svoje prava da postojeća očuvamo, da poboljšavamo situaciju”, kazao je on.

Kazao je da proces privatizacije ključni zato što je preko tri decenije Crna Gora je u procesu tranzicije, ključni proces je proces privatizacije.

“U tom procesu smo ugasili mnoga prijedna društva. Dakle, nismo postigli efekte koji su očekivani. To je da proces bude transparentan, da bude pravičan, da nam donese nove tehnologije, nova radna mjesta. Sve je bilo suprotno tome i mi sada tražimo da se zaustavi taj kolaps”, kazao je on.

Poručio je da očekuje da bude osvojena rezolucija koju su uputili predsjedniku Skupštine i poslanicima.

“Dakle, pozivajući se na Ustav Crne Gore koji ostavlja mogućnost poslanicima da jednu takvu rezoluciju usvoje, očekujemo da će ona biti prihvaćena kao predlog od naše strane i na bazi toga pravit ćemo proaktivno naše korake”, zaključio je on.

Njegova koleginica Ivana Mihailović istakla je da traže da se pravo na stan tretira kao osnovno ljudsko pravo. 

“Za miran stan, socijalni stan, dakle to je rezolucija Unije Slobodnih Sindikata koja se odnosi na nužnost reforme socijalnog stanovanja, ono što Unija Slobodnih Sindikata traži jeste, stambene politike tako je, jeste da država vodi odgovornu stambenu politiku, dakle i da pravo na stan tretira kao osnovno ljudsko pravo", poručila je Mihailović.

Mihailović je kazala da je Unija Slobodnih sindikata Crna Gora od 2009. godine u kontinuitetu u više navrata obraćala svim vladama do danas sa inicijativom da je nužno potrebno da država preuzme odgovornost za stambenu politiku koja bi bila adekvatna i dostupna svim onim građanima Crne Gore koji nisu u stanju da po tržišnim uslovima obezbijede jedno od osnovnih egzistencijalnih prava kako je pravo na stanovanje.

“Juče smo uputili taj zvaničan zahtjev da na nekoj od prvih narednih sjednica Vlade formiraju jednu međusektorsku radnu grupu koji bi članovi bili, naravno, i predstavnici socijalnih partnera ali i,  zainteresovani dio civilnog sektora koji bi zajedno našli najidealnije rješenje da država počne da gradi stanove koje će biti u državnom vlasništvu, a koje će prema povoljnim uslovima rentirati svim onim građanima koji nisu u mogućnosti da na tržištu kupe stan u svom vlasništvu”, kazala je ona.

 Dakle, ti stanovi bi ostajali u državnom vlasništvu, a građanima bi ih rentirali po pristojnim cijenama.  

“Ono što je svrha ove inicijative jeste da pažnju usmjerajemo na srednje dohodovno stanovništvo. Dakle, mi u ovom trenutku imamo preko 60.000 ljudi koji primaju iznos do minimalne zarade i još toliko onih koji primaju iznos između minimalne i prosječne zarade i zaista je teško očekivati da bilo ko od njih može da uđe u dužničko ropstvo sa bankama da bi obezbijedio krov nad glavom kao jedno od osnovnih ljudskih prava”, poručila je Mihailović.

Nadaju se da će vlada promptno odgovoriti na zahtjev.

 “Ukoliko to ne uradi, mi ćemo i po jednoj i po drugoj inicijativi sigurno iskoristiti naše ustavom garantovano pravo da dakle prikupimo dovoljan broj potpisa koji se traži od biračkog tijela u Crnoj Gori. Dakle, tih 10% od ukupnog biračkog tijela kako bi Skupštinu negdje primorali da raspiše referendum na ova dva važna pitanja za sve građane Crne Gore, a građani će se na taj način negdje i odrediti da li smo mi dobro prepoznali prioritete u ovom trenutku”, zaključila je ona.

Iz USSCG su u susret događaju kazali da zaposleni u Crnoj Gori i ovaj 1. maj dočekuju u nedostojanstvenim uslovima, a da su glavni problemi i dalje rad na crno, neplaćeni prekovremeni sati, kao i nesigurnost ugovora o radu.

Oni su pozvali Vladu, lokalne vlasti i poslodavce da pokažu punu posvećenost efikasnoj primjeni radnih i socijalnih prava.

USSCG će, kako su najavili, svoj doprinos tom cilju dati manifestacijom na kojoj će promovisati rezolucije. Oni su objasnili da na taj način žele da se približe građanima i građankama, kao i da te rezolucije učine što vidljivijim kako bi dobili dodatnu podršku u njihovoj implementaciji.

Manifestacija je počela u 10 sati na Trgu nezavisnosti u Podgorici, a prvih 500 građana, po planu trebalo je da dobije i prigodne poklone.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније