Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Izvor: Pobjeda [ Objavio: O.Z. ]

15. 01. 2017. 08:07 >> 07:48

ZBOG NOVIH ZAKONA

"Može doći do odliva kadrova u sudstvu"

Zakon o pripravnicima u sudovima i državnom tužilaštvu i pravosudnom ispitu, te Zakon o Sudskom savjetu i sudijama, iako su usklađeni sa evropskim normama, nijesu prilagođeni ovdašnjim prilikama zbog čega su čelnici sudske vlasti zabrinuti i upozoravaju da mogu dovesti do odliva kadra, ali i uticati na mlade ljude da izbjegavaju sudijske funkcije.

Predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica i predsjednik Sudskog savjeta Mladen Vukčević saglasni su da pojedina rješenja iz ovih zakona mogu obeshrabriti buduće aplikante za sudije i tužioce, jer su procedure do te mjere zahtjevne da se oni pribojavaju da će mnogi mladi pravnici odustati od namjere da se bave ovim poslovima.

Medenica je, nedavno, izjavila da se boji da će 2017. godina, kada je riječ o efektivnosti i efikasnosti, odnosno učinku sudova, biti nešto lošija nego 2016.

"A zašto? Zato što je veći priliv predmeta, a došlo je do implementacije novih zakona koji su usporili proces izbora sudija, tako da se na vrijeme izbora sudija mnogo više čeka nego po starom zakonskom rješenju i očigledno nećemo imati efektivnost u mjeri koju smo očekivali“, kazala je ona.

Ona za Pobjedu objašnjava da su, prema novom zakonu, procedure i obavljanje pripravničkog staža toliko zahtjevni da će se sve manje diplomiranih pravnika odlučivati za sudstvo ili tužilaštvo.

Predsjednik Sudskog savjeta Mladen Vukčević, takođe, smatra da su neka zakonska rješenja neodrživa, a, prema njegovom mišljenju veći problem od komplikovanih procedura je neizvjesnost izbora mjesta u kome se obavlja sudijska dužnost.

"To je, prema mom mišljenju, najosjetljivije pitanje pri opredjeljivanju sudija", kazao je on.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније