Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Dirk Kaufman  [ DW ]

26. 04. 2024. 12:52

Kako prepoznati falsifikovane kovanice evra?

Novčići evra u vašem novčaniku - ako su svi pravi...

Novac kojim plaćamo samo je odštampani papir ili reljefni presovani metal. Ako plaćamo elektronski, što je sve češće, novac nije više od elektronskog podatka. Prava vrijednost novca leži u povjerenju koje mu se ukazuje: svako bi trebalo da može da se pouzda u činjenicu da papir ili metal koji drži u rukama ima tačno onu vrijednost koja je na njemu odštampana ili utisnuta.

Falsifikovanje sredstava za plaćanje nanosi sveukupnu ekonomsku štetu koja pogađa sve. Pogođeni su i oni koji su slučajno platili lažnim novcem ili ga dobili kao sitniš: jer lažni novac se oduzima i nemate pravo na novčanu naknadu. Država je vrlo ozbiljna kada je u pitanju falsifikovanje novca: to nije samo neki mali prekršaj.

Velik uspjeh policije

Ove nedjelje novinske agencije prenijele su vijest kako je španska policija razbila bandu za koju se tvrdi da je falsifikovane kovanice od dva evra stavljala u opticaj širom Evrope. Uz pomoć EuropoIa, pronađena je i radionica tih falsifikatora u španskom gradu Toledu. To je, prema tvrdnjama policije, „najvažnije otkriće takve vrste u Evropi u posljednjih deset godina“.

U Toledu, staroj prestonici Španije, godinama su falsifikovane kovanica evra

Banda je na evropsko tržište pustila gotovo 500.000 falsifikovanih kovanica „visokog kvaliteta“. Uhapšeno je deset osoba, za koje se navodi da su svi kineski državljani. Španska policija saopštila je da taj slučaj istražuje već šest godina. Istraga je, kako navodi agencija dpa, „bila izuzetno teška i dugotrajna, ne samo zbog tajnosti unutar organizacije i zbog praktično nemogućeg praćenja falsifikovanog novca, što je karakteristično za falsifikovane kovanice“.

Iako ekonomska šteta u ovom konkretnom slučaju možda i nije bila velika (pola miliona falsifikovanih kovanica od dva evra ima samo protivrijednost od oko milion evra), uspjeh policije ne treba potcijeniti. Svako ko uspješno pušta falsifikovane kovanice u opticaj u dužem vremenskom periodu, neometano, širi svoju djelatnost. Ovdje je prije svega važan psihološki aspekt mogućnosti uvjeravanja građana da je njihov novac siguran i da zadržava svoju vrijednost.

I kovanice su relativno sigurne

Falsifikovane novčanice relativno je lako uočiti. Sigurnosne mjere koje su centralne banke preduzele su sofisticirane i relativno su dobro poznate, kako korisnicima, tako i potencijalnim falsifikatorima. Gotovo svi znaju za sigurnosnu nit, integrisane holograme, pozadine koje se teško kopiraju, kvalitet papira.

Ili barem misle da znaju. Neki će sigurno precijeniti svoje sposobnosti. Stvari su drugačije s kovanicama, jer nemaju ni holograme, ni sigurnosne niti. Ali, i kod „sitniša“ postoje detalji koji falsifikatoru često ne polaze za rukom i na koje vrijedi obratiti pažnju.

Kako prepoznati falsifikovane kovanice?

U Njemačkoj je Bundesbanka odgovorna za njemačke kovanice evra. Na svojoj internet-stranici „Vodič za kovanice“ pruža informacije o bezbjednosti „sitnog novca“. „Ne morate da budete stručnjak za kovanice da biste razlikovali falsifikovane od pravih kovanica“, navodi se.

Njemački bankari daju konkretne informacije o tome kako procijeniti kovanice. Za profesionalce to nije problem, jer postoji jedinstveni test za validatore kovanica u čitavoj EU. „Atestirani uređaji mogu se pronaći na stranici Evropske komisije.“

Naravno, laicima to ne pomaže, i zato bankari preporučuju da se obrati pažnja na „prvi utisak“. Obično se „slika na novčiću jasno ističe od ostatka površine novčića“. Sve konture su „jasno prepoznatljive“. Budite oprezni ako to nije slučaj: kod falsifikata, „slika na novčiću često se čini mutnom i mekom. Površina je rupičasta i ima tačkice, linije ili udubljenja“.

Postoji još jedna stvar na koju bi svakako trebalo obratiti pažnju: zbog sigurnosti, ali i lakšeg prepoznavanja kovanica za slijepe osobe, rub kovanice je karakteristično zarezan. „Za razliku od falsifikovanih kovanica, na kojima je rubni natpis često samo nejasno utisnut i prekriven žlebovima na rubu kovanice, rubni natpis na pravim kovanicama od dva evra jasno je vidljiv. Udaljenosti između pojedinačnih simbola i riječi se takođe razlikuju na falsifikovanim kovanicama.“

Trik sa magnetom

Ujedno, čini se da u Centralnoj banci misle da svi mi sa sobom nosimo magnet. Pa ako ste jedan od onih koji nose magnet u džepu, evo rješenja za provjeru kovanica. „Zbog posebnog sigurnosnog materijala središnji dio kovanica od jednog i dva evra je blago magnetičan, što znači da se kovanice malo privlače magnetom i padaju sa magneta kada se lagano protresu.“

Ali, „spoljni prsten pravih kovanica od jednog i dva evra, kao i pravih kovanica od 10, 20 i 50 centi, nije magnetski“, kažu stručnjaci i objašnjavaju: „Prave kovanice od jednog, dva i pet centi izrađene su od bakrom obloženog čelikom i vrlo su magnetične.“

No, osim magneta, treba staviti i papirić na koji ćete zapisati sve fizikalne parametre. U tom slučaju nećete biti prevareni, jer „falsifikovane kovanice od jednog i dva evra ili nisu magnetne ili su jako magnetne. Materijal prstena za kovanice često je takođe magnetičan“, poručuju u „jednostavnom uputstvu“ na stranici njemačke Centralne banke.

Ovaj članak je prvobitno objavljen na njemačkom.

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније