Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina/PR Centar [ Objavila R.B. ]

20. 01. 2017. 18:01 >> 20:18
1

DIJALOG

Marković: NVO pouzdan partner

Značajno je uspostaviti direktni dijalog između Vlade i nevladinih organizacija (NVO), koji će biti usmjeren na izradu i realizaciju kvalitetnijih javnih politika, ocijenio je premijer Duško Marković. On je kazao da Vlada smatra NVO pouzdanim partnerom, prije svega u pregovaračkom procesu sa Evropskom unijom (EU).

“Neophodno je da se dijalog nastavi u Savjetu za razvoj NVO koji je zbog toga i obrazovan budući da nas u ovoj godini očekuje više zakonskih projekta”, rekao je Marković na konsultacijama sa NVO.

On je poručio da se mora pokazati dobra namjera i iskrena želja za saradnjom. 

“Moramo govoriti jezikom razumijevanja, a ne ucjena i ultimativnih zahtjeva”, ocijenio je Marković.

Prema njegovim riječima, saradnja države i NVO postala je sastavni dio političkih kriterijuma za punopravno članstvo u EU za države zapadnog Balkana.

Marković je istakao da se kritički ugao prema Vladi podrazumijeva, ali u mjeri argumenata, dobre namjere i konstruktivnih predloga. “Dakle, nevladin, a ne antivladin sektor”.

“U Vladi ćemo pružiti maksimalnu pomoć nevladinom sektoru da nam bude konstruktivan partner prije svega u narednim fazama zahtjevnog pregovaračkog procesa sa EU”, naveo je Mraković.

On je kazao da je Vlada prošle godine iz više izvora finansirala NVO sa 3,3, miliona eura, dok je za ovu godinu planiran iznos od oko 3,65 miliona eura.

Marković je naveo da su u Crnoj Gori registrovane 4.522 NVO. “Poruka je svima da ćete na jasnim prinicipima, uz obostrano uvažavanje, u Vladi imati pouzdanog partnera”, kazao je Marković.

Kako je istakao, NVO u Vladi ne doživljaju kao protivnike.

“Sigurno nećete imati iz Vlade ambijent u kojem vas smatraju nepijateljima i neistomišljenicima. Ta klima koja je, kako tvrdite, nekada postojala neće biti praksa novih ministara”, poručio je Marković. 

On je naveo da je potrebno veću pažnju posvetiti NVO koje djeluju lokalno. 

“Treba pažnju usmjeriti na organizacije koje djeluju na sjeveru zemlje, jer mislim da na tom prostoru NVO mogu značajno da doprinesu napretku", smatra Marković. 

Izvršna direktorica Centra za razvoj nevladinih organizacija, Ana Novaković, rekla je da ambijent u kojem djeluje civilno društvo u Crno Gori postaje sve teži, a institucije koje imaju mandat da rješavaju relevantan pitanja nijesu u funkciji ili to ne čine.

Ona je navela da se dvije godine čeka izrada izmjena i dopuna Zakona o nevladinim organizacijama, a nevladin sektor za sve to vrijeme nije imao mogućnost da se upozna sa konačnim rješenjima koja će se usvojiti.

Novaković je istakla da je rad Savjeta za razvoj NVO prekinut od jula prošle godine.

Prema njenim riječima, finansiranje projekata i programa NVO iz javnih fondova već godinama prati kršenje Zakona o igrama na sreću, što je od 2009. rezultiralo umanjenjem od oko osam miliona eura za tu namjenu.

"Nedostatku zakonskog i strateškog, dodajemo i nedostatnost institucionalnog okvira za rad. U ovakvom pravnom i institucionalnom vakumu funkcioniše nevladin sektor već mjesecima, a činjenica da se na to ne okreće niko iz nadležnih institucija upućuje nas na to da za Vladu ovo očigledno nijesu relevantna pitanja", kazala je Novaković.

Ona je pozvala Vladu da što prije "otkoči sve zaustavljene procese koje se odnose na rad NVO, tako što će donijeti već izrađene propise koji na to bez razloga čekaju".

"Pozivamo Vladu da pokaže suštinsku, a ne formalnu opredijeljenost da sarađuje sa civilnim društvom na način što će kreirati društveni ambijent u kome je sloboda govora neprikosnovena, a u kojem će svi koji je neosnovano pokušavaju ugušiti snositi posljedice za uništavanje temelja slobodnog i demokratskog društva", navela je Novaković.

Izvršni direktor NVO Savez udruženja roditelja djece i omladine sa teškoćama u razvoju "Naša inicijativa“, Milisav Korać, ocijenio je da treba da se poveća broj predstavnika NVO u radnim grupama. 


Sandra Rakočević iz ADP Zid-a istakla je da volontiranje treba da bude izmješteno iz nadležnosti Ministarstva rada i socijalnog staranja i da bude u nadležnosti Ministarstvu javne uprave, i pitala je Markovića može li nešto da uradi po tom pitanju.

Izvršna direktorica SOS telefona za žene i djecu žrtve nasilja, Biljana Zeković, ukazala je da više od 75 odsto servisa podrške građanima u različitim kategorijama društva obezbijeđuje NVO sektor, „uz malo učešće Vlade“.

„90 odsto tih aktivnosti sprovode na volontirskoj osnovi, a organizacije opstaju zahvaljujući potpuno drugim programima koje dobijaju od međunarodnih donatora“, ukazala je Zeković.

Predsjednik Upravnog odbora organizacije Kvir Montenegro, Danijel Kalezić, pitao je predsjednika Vlade da li može očekivati njegovu podršku prilikom usvajanja zakona o registrovanom partnerstvu i o rodnom identitetu, koji su u fazi pripreme.

Izvršna direktorica NVO Juventas, Ivana Vujović, ocijenila je da je trebalo više biti urađeno kada je zdravstvena zaštita zatvorenika koji koriste droge u pitanju.

Ona je ukazala da ne postoje servisi za djecu koja su zatečena na ulici.

Izvršna direktorica Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore, Marina Vujačić, pitala je Markovića da li će se i dalje zalagati da se Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom bude izmješten kao posebno pravno lice.

Samir Jaha iz NVO Mladi Romi pitao je Markovića da li su razmišljali da romska zajednica ima svog predstavnika u parlamentu.

Komentariši učešće predstavnika NVO u radnim grupama, Marković je kazao da ima utisak da su institucije izgubile kondiciju da to partnertvo unaprijeđuju.

„Obećavam da ću tu motivaciju da povratim i da takav princip vratim na našu zajedničku scenu“, rekao je Marković.

Kako je istakao, sve ono što je normativni zahtjev LGBT osoba, on će podržati.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније