Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Драгана Лалевић, TVCG

07. 11. 2023. 19:48 >> 19:51

O FORMIRANjU PARTIJE

Marković zakasnio s otklonom od trodecenijske politike

Mogućnost formiranja nove partije, kako je najavio nekadašnji visoki funkcioner DPS-a Duško Marković, prema ocjeni naših sagovornika predstavlja otklon od trodecenijske politike, ali zakašnjeli. Iz DPS-a se ovim povodom nijesu oglašavali.

Bivši premijer i visoki funkcioner DPS-a Duško Marković juče je potvrdio ono o čemu se dugo spekulisalo. Razmišlja o formiranju nove partije zbog, kako je kazao, konsolidacije građanskog bloka.

Marković od kongresa DPS-a 2021. nije u vrhu partije, niti član njenih organa, ali je, smatraju analitičari, zakasnio sa otklonom od njih, ukoliko je to motiv osnivanja nove stranke.

"Kada govorimo o DPS-u i toj vladavini tridesetogodišnjoj onda je to trebalo da se inicira znatno ranije kada govorimo o tom otklonu, posebno ako imamo u vidu promjene koje su nastupile 2020. i 2021. i tzv. reforme DPS-a. S druge strane to treba posmatrati kao pronalaženje nekog dijela DPS-a koji bi u budućnosti bio poželjan koalicioni partner", kazao je iz NVO Uzor Marko Pejović. 

A sprovedenim reformama u DPS-u nije, tvrdi Marković, bio zadovoljan jer su bile samo personalne. Da u nekada najjačoj partiji u Crnoj Gori postoje dvije struje smatra poslanik Albanskog foruma Nikola Camaj.

"Računam da će se podijeliti oni koji zaista smatraju da treba prestati s onim što je politička tekovina kako je vladao DPS, kao jednopartijski sistem . Čak sam im otvoreno rekao, jedan moj prijatelj se naljutio, da ne možete vi DPS identifikovati sa Crnom Gorom", kazao je iz Albanskog foruma Nikola Camaj. 

Spekuliše se da bi u Markovićevoj partiji mogli biti i drugi funkcioneri DPS-a. No, svaka nova stranka otvara mogućnost i za promjenu strane među biračima.

"To su pokreti za vlašću, kojima su potrebni birači..Tu po mom mišljenju postoji jedna ozbiljna začkoljica, što smo u Crnoj Gori uveli izvanredan sistem preletača", istakao je advokat Nikola Martinović. 

Iz DPS-a nijesu odgovorili na naše pitanje da li je Markovićeva najava uvod u cijepanje partije, a za komentar nije bio raspoložen ni bivši premijer. Da li će DPS nakon 1997. doživjeti još jedan raskol znaće se ukoliko se najave o formiranju nove partije obistine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније