Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Mina, Objavio: I. P. ]

21. 01. 2017. 13:11 >> 12:47

JEDNAKE ŠANSE

CG uspostavlja efikasan sistem azila

Crna Gora će uspostaviti efikasan i jedinstven sistem azila u kome se strancima koji traže međunarodnu zaštitu garantuju, kao i u državama Evropske unije, jednake šanse za uspjeh u postupku, kao i garancije za isti tretman.


Zakonom o međunarodnoj i privremenoj zaštiti stranaca, koji je usvojio parlament, propisuje se brži, djelotvorniji i ekonomičniji postupak, kao i mogućnost sprečavanja zloupotrebe postupka i sankcionisanje takvog postupanja.

Zakon implementira standarde međunarodnog humanitarnog prava i standarde zaštite ljudskih prava u razvoju i implementaciji politike prijema i potrebu da se stvori sigurno i dostojanstveno okruženje za strance koji traže međunarodnu zaštitu, obeshrabrujući bilo koji vid zloupotrebe u sistemu azila.

Kako se navodi, uspostavlja se i primjenjuju pravične i ekspeditivne procedure azila, kako bi se pravovremeno identifikovali oni kojima je potrebna međunarodna zaštita i oni za koje to nije slučaj.

"Time će se izbjeći duga razdoblja nesigurnosti za strance koji traže međunarodnu zaštitu, obeshrabrila zloupotreba sistema azila i olakšali ukupni zahtjevi u sistemu prijema“, kaže se u obrazloženju.

Zakon o međunarodnoj i privremenoj zaštiti stranaca definiše institute evropskog zakonodavstva - djela progona, vršioci progona, razlozi za isključenje, sigurna zemlja porijekla, sigurna treća zemlja, sigurna evropska treća zemlja, neprihvatljivi zahtjevi, postupak na granici i sudska zaštita.

"Posebnim proceduralnim garancijama pruža se odgovarajuća podrška strancima koji traže međunarodnu zaštitu sa obzirom na njihove posebne okolnosti - uzrast, pol, seksualno opredjeljenje, rodni identitet, teške bolesti, mentalno zdravlje ili posljedice mučenja, silovanja ili drugih teških oblika psihološkog, fizičkog ili nasilja", navodi se u obrazloženju.

Zakon pravi jasnu razliku između kategorije stranca koji traži međunarodnu zaštitu i lica sa odobrenom zaštitom. Lica sa odobrenom zaštitom će uživati sva prava kao ’"sopstveni džavljani’" (socijalna zaštita, zdravstvena zaštita, pravo na obrazovanje, pravo na prepoznavanje diploma i u slučajevima kada ne postoji materijalni dokaz).

Lica sa odobrenom zaštitom su u potpunoj nadležnosti Ministarstva rada i socijalnog staranja koje je u obavezi da im obezbijedi smještaj u trajanju od dvije godine i donese Plan integracije koji osigurava licima potpuno uključenje u crnogorsko društvo.

Kako se navodi, obaveza kreiranja uređenog sistema migracija posebno iregularnih migracija u kojima veliku ulogu imaju stranci koji traže međunarodnu zaštitu, doveo je do izmještanja Centra za prihvat u nadležnost Ministarstva unutrašnjih poslova.

"Time se stvaraju i formalni preduslovi za implementaciju normi koje se odnose na administrativni pritvor u okviru Centra (što do sada nije bilo moguće obzirom na civilni karakter Ministarstva rada i socijalnog staranja u čijoj je nadležnosti Centar)", kaže se u zakonu.

Dosadašnji zakon je propisivao pravo administrativnog pritvora, ali ova norma nije mogla biti implementirana jer Uprava za zbrinjavanje izbjeglica u čijoj nadležnosti je Centar za tražioce azila, nije imala pravni kapacitet da donese odluke kojima ograničava slobodu kretanja tražioca azila.

"Niti faktičke mogućnusti koje podrazumijevaju uptrebu sredstava prinude u situacijama ograničenja slobode kretanja, što je izvorno nadležnost policijskih službenika", kaže se u obrazloženju.

Ovakvo rješenje, kako se ističe, ima i preventivno dejstvo u smislu smanjenja broja stranaca koji traže međunarodnu zaštitu koji kada budu postali svjesni dobro kontrolisanog sistema azila i migracija i mogućnosti određivanja pritvora manje će koristiti teritoriju Crne Gore kao slobodnu tranzitnu zonu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније