Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

20. 02. 2017. 18:48 >> 19:01

POSJETA PEJOVIĆA

Nikšiću iz fondova EU 9 miliona

Opština Nikšić realizovala je 33 projekta, po čemu je prva u Crnoj Gori, a za koje je iz fondova Evropske unije obezbijedila više od devet miliona EUR bespovratnih sredstava, saopštio je ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović.

 

Ministar je boravio u Nikšiću u sklopu projekta Evropski dani u tvom gradu. On je precizirao da je riječ o grantu koji je dospio pored onoga što su bile i kofinansiranje i učešće institucija iz ove Opštine.

„Skoro 70 odsto tih sredstva otišlo je Opštini i pripremi onoga što su konkretni projektni predlozi, a 30 odsto na ostale institucije. Opština Nikšić ima značajne i veoma sposobne NVO koje su se snašle u ovom procesu i došle do evropskog novca“, ocijenio je Pejović.

Prema njegovim riječima, uskoro se otvara novi program sa Srbijom, dok je program sa BIH tek završen.

„Jedan od velikih programa koji je na raspolaganju svim građanima ove Opštine dotiče trilateralni program između Crne Gore, Albanije i Italije i u prvom pozivu imaće negdje oko 25 miliona EUR“, najavio je Pejović.

On je, tokom radne posjete Nikšiću, obišao aerodrom na Kapinom Polju gdje su iz Jadranskog prekograničnog progrma realizovana dva projekta koji se odnose na jačanje i umrežavanje malih aerodroma u Jadranskom regionu i prekogranično vazdušno umrežavanje.

Prema njegovim riječima, taj program privukao je 1,7 miliona EUR iz EU i, kako je rekao, on govori o tome da kad imate dobre ideje, znanje i iskustvo možete dobiti novac i napraviti razvojni projekat koji će sigurno značiti gradu.

Pejović je obišao i prostor nekadašnje kasarne pod Trebjesom na kome se planira gradnja Doma za stare i najavio da će uraditi sve da se narednog mjeseca u Parizu obezbijedi još dva miliona EUR iz stambenog regionalnog programa kako bi došlo do realizacije i skorog početka tog projekta.

„Vlada je već opredijelila sredstva i obezbjeđena je donacija iz Njemačke u iznosu od milion EUR. Kada započnemo ovaj veoma značajan projekat vrijednosti pet miliona, sigurno će to biti zamajac za razvijanje i drugih projekata u ovoj opštini“, rekao je Pejović.

On je saopštio da je sa čelnicima Opštine razgovarao o svemu što dotiče lokalnu samoupravu kada je u pitanju proces evrointegracije, a prije svega o velikim obavezama reformisanja javne uprave.

„Neophodno je prilagoditi se standardu Evropske Unije da bi lokalna administracija bila na usluzi građaninu, ali i riješiti važna pitanja finansijskog nadzora i zaštite životne sredine, odnosno svemu što proizilazi iz poglavlja 27 koje se odnosi na zaštitu životne sredine i klimatske promjene za koje se naša zemlja sprema da otvori ove godine“,rekao je Pejović.

On je istakao da je to najskuplje, najzahtjevnije i poglavlje koje dotiče ne samo centralnu vlast, nego i sve nivoe regionalne i lokalne vlasti.

Na kraju boravka u Nikšiću, Pejović je boravio u Gimnaziji, gdje će, kako je najavio, imati evropski čas, kako bi čuli razmišljanja učenika o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji.

Predsjednik nikšićke Opštine Veselin Grbović podsjetio je da je lokalna uprava za IPA projekate obezbijedila 9,2 miliona EUR i najavio razgovore oko obezbjeđenja budućih donacija iz programa Prekogranične saradnje, posebno sa Albanijom i Italijom.

„Predstoji nam povezivanje sa pojedinim gradovima iz tih država kako bi zajedno konkurisali za značajne i velike grantove. U narednom periodu, vjerovatno u martu čekamo donaciju iz Regionalnog evropskog fonda od oko 3,5 miliona EUR za izgradnju Doma za stare“, rekao je Grbović.

On je saopštio da je za aerodrom na Kapinom Polju u toku dobijanje potrebnih sertifikata i da bi Kontrola leta iz Beograda tokom naredne sedmice trebala da izvrši neophodna mjerenja, kako bi od Agencije za vazduhoplovsto Crne Gore dobili sertifikate za korišćenje aerodroma u komercijalne svrhe.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније