Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Portal analitika, Objavila: J.B.Č. ]

09. 03. 2017. 09:56 >> 09:31

I DALJE IMA NEDOSTATAKA

Pomorci ponovo na bijeloj listi EU

Evropska agencija za pomorsku sigurnost (EMSA) ovih dana će izdati novu bijelu listu na kojoj će biti i Crna Gora, saznaje Udruženje pomorskih kapetana Crne Gore. Član upravnog odbora Udruženja kapetan Janko Milutin napominje da su se naši pomorci našli na crnoj listi Evropske unije zbog nepraćenja i neispunjavanja propisanih standarda obrazovanja i obuke.

“Crna Gora je dospjela na crnu listu zbog neprepoznavanja interesa i značaja pomorskog ljudskog resursa kao i višegodišnje nezainteresovanosti, nespremnosti, neorganizovanosti i nedostatka kapaciteta organa državne uprave, prvenstveno Ministarstva saobraćaja i pomorstva”, kazao je Milutin Pobjedi.

Prema njegovim riječima, Udruženje je saznalo, preko prijatelja iz Konfederacije evropskih udruženja pomorskih kapetana EU (CeSmA), a čiji je pridruženi član, da će EMSA vratiti Crnu Goru na bijelu listu.

“To ne znači da nema drugih nedostataka. Najviše nas zabrinjava što nema značajnijih promjena u radu i odnosu državne uprave prema ovim pitanjima”, tvrdi Milutin i ističe da je najgora posljedica crne liste nemogućnost zapošljavanja pomoraca na brodovima EU, jer nijesu mogli da dobiju dokumenta za ukrcaj od zemalja članica.

“U toku je kriza na pomorskom tržištu, koja smanjuje mogućnosti zapošljavanja, kao i ogromna konkurencija iz zemalja gdje je pomorska radna snaga jeftina, pa nas crna lista dodatno pogađa”, naglasio je Milutin.

On je podsjetio da je pomorstvo globalna privredna grana, te da je od 1. januara 2016. stupio na snagu novi propis Međunarodne pomorske organizacije, koji obavezuje sve članice da provjere stepen primjene međunarodnih pomorskih standarda i propisa (IMSAS) u drugim zemljama. Istakao je da tako postoji realna opasnost da se ponovo nađemo na crnim listama, ali drugih zemalja, na čijim brodovima plove naši pomorci.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније