Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.M.Lj.

21. 03. 2017. 10:31 >> 10:06

BANKA HRANE

Bolesnoj Podgoričanki potrebna pomoć

Podgoričanka Branka Rakočević, veoma lošeg zdravstvenog stanja živi kao podstanar na Koniku bez ikakvih primanja. Iako je proglašena 100 odsto invalidom, ukinuta joj je socijalna pomoć I tuđa njega. Živi od jednog obroka iz Narodne kuhinje.

O teškom životu ove pedesettrogodišnje žene Banka hrane je obavijestila institucije, a humane građane moli za pomoć.

Rakočević je imala tri operacije karcinoma dojki u četiri mjeseca, živi sa tumorom jetre, za koji joj je predložena operacija i miomima. Pored toga ima brojne probleme, a nema novca ni da ode kod doktora.

"Teško sam bolesna. Uz pomoć aparata dišem jer mi pluća ne primaju kiseonik, a i druge bolesti me muče. Dužna sam  nekoliko kirija... Nemam novca da pođem kod doktora. U državne apoteke nema  ljekova  koje moram da pijem pa moram da ih kupim, a nemam odakle. U bolnici su se borili za moj život. Nemam  kome da se obratim za pomoć. Molim Vas pomozite mi", navodi se u Brankinom pismu Banci hrane.

Na njene navode se nadovezuje komšinica koja joj je spasila život.

"Branka je bila 10 dana u bolnici, na pulmologiji. Ja sam je povela u bolnicu  i jedva su je spasili. Doktori su se čudili  da je ostala živa. Bez kapi kiseonika u plućima - bila je pocrnjela čitava. Ima ove tablete  da pije( pokazuje na sto pun raznih tableta), aparat za disanje kiseonika i inhalator mora da koristi. Ima oštećenje disanih organa. Pluća ne primaju kiseonik već putem aparata  i inhalatora  diše. Teško je doći do tableta jer ih nema u državnim apotekama, a da ih kupi nema novca. Nema novca  ni na kontrolu da pođe i mora biti i neko uz nju. Na kontrolu, ja  je taksijem vodim i vraćam, ne moze ona nigdje sama, ni do na kapije", pojašnjava komšinica.

Branka  nema  nikakvih primanja, ukinuta joj tuđu njega i socijalna pomoć.

Ljekarska komisija Fonda PIO ekspertizom je 2014. proglasila Rakočevićku  100 odsto invalidom .

Ipak od novembra 2016. ne dobija tuđu njegu jer je odbijena za trajnu invalidninu od strane komisije.

"Primala  sam  tuđu njegu  svake godine, izlazila na ljekarsku komisiju -  sve uredno je bilo do 2016. kada u novembru dobiijam rješenje da  sam odbijena. Žalila sam se na tu odluku. Odgovora nema”, kaže Branka.

Na pitanje Banke hrane šta može biti razlog odbijanja Branka kaže da može biti jedino da ljekarska komisija nije gledala njene  nalaze. Ne može da pođe da se raspita o svojoj situaciji jer nema novca za prevoz.  

Zbog ostavinskoh postupka ukinuta joj je I socijalna pomoć od 64 eura koju je primal devet mjeseci. Iako je dokument kojim dokazuje da nema imovinu predala nadležnima, pomoći za nju još nema.  

Rakočević je radila u Titexu na mašinama do stečaja, međutim kako Titex nije uplatio  cjelokupan  ostvareni radni staž  Branki nedostaje 4 godine radnog staža da bi dobila invalidsku  penziju.

“Branki su potrebni kapi za inhalator, durofilin, turbuhaler-320, berodual-kapi, spiriva 18 mg prasak za inhalaciju, euthyrox 75 za štitnu, ranisan150, verapamil alkaloid 80 mg, pronison 20, hemomucin, bromazepam i berodual-0.05 mg pumpa”, kazali su volonteri Banke hrane, koji napominju da ova podgoričanka zbog zdravstvenih problema ima I dug.

Banka hrane je o stanju Branke Rakočević, njenoj bolesti i prestanku dobijanja MOP- a i tudje njege obavijestila Centar za socijalni rad, Ministarstvo rada, Gradonačelnika Podgorice, Ombdusmana kao i NVO koje se bave ljudskim pravima.

“Apelujemo na nadležne institucije da  obidju Branku  i uvjere se u njenu tešku  zdravstvenu  i materijalnu situaciju sa ciljem vraćanja tudje njege i socijalne pomoći”, navodi se u saopštenju Banke hrane.

Obezbjedjivanje smještaja za ovu gospođu bi bio od velikog značaja.

“Ona se osjeća jako izlovano od društva i sistema te se nadamo da čemo pokazati da to nije tako i da ćemo joj pomoći. Molimo sve koji mogu i žele pomoči da se jave Banki hrane radi dobijanja kontakta gdje Branke. Putem maila bankahranepg@gmail.com, telefona 069 495 680  ili porukom na Fejsbuk stranici. Novac možete uplatiti kod Hipotekarna banka 520 031 0000000 95040 na ime Branka Rakočević”, apeluju iz Banke hrane.

 

 

.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније