Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavila R.B. ]

02. 04. 2017. 23:08 >> 22:42

E - UPRAVA

Uspostaviće Portal otvorenih podataka

Zakonskim izmjenama o slobodnom pristupu informacijama predviđeno je uspostavljanje Portala otvorenih podataka, kao podsistema portala E-uprave, na kojem će organi vlasti proaktivno objavljivati informacije kojima je pristup dozvoljen.

Portal će sadržati informacije dostupne za ponovnu upotrebu zajedno sa metapodacima u mašinski čitljivom i otvorenom formatu, u skladu sa otvorenim standardima, na način koji omogućava njihovu lakšu pretragu.

"To znači da dokumenta moraju biti u standardizovanom, mašinski čitljivom formatu, što podrazumijeva da je riječ o formatu strukturiranom na način da ga softverske aplikacije lako prepoznaju i očitaju, a sve u cilju omogućavanja lakšeg pristupa informacijama koje su predmet ponovne upotrebe“, kaže se u obrazloženju.

Navodi se da se dokumenta dodatno, u skladu sa evropskim standardima te oblasti, a kako bi se omogućila njihova široka upotreba, moraju objavljivati zajedno sa metapodacima, u otvorenom formatu i u skladu sa otvorenim standardima.

Ova obaveza je definisana Direktivom Evropske unije o ponovnoj upotrebi informacija javnog sektora, a rezultat je ubrzanog razvoja informaciono-komunikacionih tehnologija koje za posljedicu imaju veliki broj platformi za razmjenu informacija.

"Kako navedene razlike u platformama ne bi bile barijera ponovnoj upotrebi informacija uspostavlja se obaveza za organe vlasti da informacije prilagode opštim standardima“, navodi se u izmjenama Zakona o slobodnom pristupu informacijama, koji se nalazi u skupštinskoj proceduri.

Ministarstvo nadležno za poslove javne uprave uspostaviće Portal otvorenog formata i biće zaduženo za njegovo održavanje.

Precizirano je da će se Portal otvorenih podataka uspostaviti u roku od godinu od dana stupanja na snagu Zakona.

Organi vlasti koji ne posjeduju tehničko - tehnološke uslove dužni da obezbijede uslove za objavljivanje informacija u mašinski čitljivom formatu do 1. januara 2020. godine.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније