Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

17. 06. 2013. 13:23 >> 17:14
1

NOVI ZAKON

Kazne i za seksualno uznemiravanje

Novim Nacrtom zakona o zabrani diskriminacije uvedeni su posebni oblici te pojave - rasna diskriminacija, uznemiravanje i seksualno uznemiravanje, a ukinute su odredbe o mobingu i zaštiti osoba sa invaliditetom.

Pomoćnik ministra za ljudska i manjinska prava Blanka Radošević kazala je na Odboru za rodnu ravnopravnost, da je Ministarstvo iniciralo izmjene i dopune Zakona o diskriminaciji podstaknuto komentarom Evropske komisije.

Radošević je pojasnila da prema evropskom zakonodavstvu ne postoji način da se opravda direktna diskriminacija, što je u prethodnom zakonu bio slučaj, jer su posredna i neposredna imale identičan tekst.

"Direktna diskriminacija ne može biti opravdana, a moguća izvjesna opravdanja su samo dio posredne diskriminacije, pa je takva izmjena i unijeta u Nacrt zakona", pojasnila je ona.

Radošević je kazala da su uvedeni posebni oblici diskriminacije. "Prije svega rasna diskriminacija, uznemiravanje i seksualno uznemiravanje", precizirala je ona.

Radošević je pojasnila da je smisao uvođenja posebnih oblika diskriminacije identifikovanje djela koja se smatraju opasnim za društvenu zajednicu i koja su nedopustiva sa stanovišta moralnih standarda.

Radošević je kazala da su novim Nacrtom pojačane i specificirane kaznene odredbe za posrednu diskriminaciju kojima su zaprijećene kazne posebno u oblasti rada, zapošljavalja, obrazovanja, diskriminacije po starosnoj dobi.

"Predviđeme su kazne u rasponu od 500 do 20 hiljada eura za pravna lica, i dodatno do dvije hiljade eura za odgovorno lice. Dok će se preduzetnici za tu diskriminaciju kažnjavati od 300 do šest hiljada eura", kazala je ona.

Član Demokratske partije socijalista Nada Drobnjak upitala je zašto se novim zakonom briše odredbe o mobingu i o zaštiti osoba sa invaliditetom.

Član Saveza udruženja paraplegičara Aleksandra Popović kazala je da se brisanjem odredbe o zaštiti osoba sa invaliditetom briše pravni osnov za donošenje Zakona o zaštiti diskriminacije osoba sa invaliditetom.

Prema njenim riječima u sadašnjem Zakonom osobe sa invaliditetom su diskriminisane u procesu korićenja javnih usluga.

Javna rasprava Nacrta Zakona o zabrani diskriminacije trajaće do 5. jula.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније