Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Pobjeda; Objavio: B.V. ]

23. 04. 2017. 08:23 >> 07:59
26

RASTODER PORUČIO

CG ne prijeti opasnost od Bošnjaka

Crnoj Gori ne prijeti opasnost od Bošnjaka, a izjave poput one Adnana Muhovića da mu je ,,Sarajevo bliže od Cetinja“ samo su ,,dogovorena“ upozorenja u političkoj trgovini na pijaci gdje se ,,lojalnost“ kupuje, a mišljenje osuđuje, ocijenio je profesor Šerbo Rastoder.

Građanska Crna Gora prvi put je čula ocjene jednog Bošnjaka da mu je ,,Sarajevo bliže srcu“ od Crne Gore, da mu ,,za Cetinje treba pasoš“, da ,,prema Podgorici malo šta osjeća“, da su ,,Crnogorci mala nacija i da ima više Bošnjaka u tuzlanskom kantonu nego Crnogoraca u čitavom svijetu“.

Taj Bošnjak je političar, bivši predsjednik petnjičkog parlamenta, funkcioner Bošnjačke stranke koja ima poprilično funkcija u državnoj vlasti. Zato je težina njegovih izjava veća.

Muhović je prvi put uzburkao javnost izjavom da je Njegoš ,,krvnik islama“ i ,,genocidni pjesnik“.

Njegove poruke nametnule su pitanja: da li su to samo stavovi pojedinca ili partije čiji je funkcioner? Kako Bošnjaci u Crnoj Gori, koji su građani a ne političari, doživljavaju takve ocjene?

Muhovića su njegove izjave koštale funkcije šefa petnjičkog parlamenta, jer je smijenjen glasovima DPS-a, SD-a i SDP-a, uz obrazloženje da je narušio multietnički sklad u Crnoj Gori. Ipak, Bošnjačka stranka nije ga isključila iz partije.

Više puta se ograđivala od Muhovićevih izjava i na taj način „u miru“ ostajala u vlasti sa DPS-om, ali nikada svog funkcionera koji vrijeđa Crnu Goru i Crnogorce nije isključila iz partije, niti ga sankcionisala na bilo koji način.

Rastoder za Pobjedu kaže da izjave jednog političara, funkcionera stranke, ne treba dovoditi u kontekst sa stavom pripadnika jednog naroda.

“Sami pominjete da se radi o funkcioneru neke stranke. To znači da se radi o izjavi političara. Pogrešna percepcija u kojoj se stav ,funkcionera neke stranke tumači kao stav pripadnika jednog naroda, obična je manipulacija,  u kojoj je narod kolateralna šteta. Znate i sami da mi nijesu bliski politički stavovi dotične osobe, kao što mi je degutantno propitivanje crnogorskog patriotizma kod Bošnjaka.To me malo asocira na partizanstvo onih koji su nakon kapitulacije Italije 1943.  masovno promijenili kape i onda sa pozicija vlasti sudili o onima koji nijesu bili na liniji pobjednika”, kaže Rastoder.

Prema njegovim riječima, politički stav obavezuje samo političke strukture.

“Ove stavove treba razumjeti samo kao pozicioniranje unutar vladajućih vrhuški. O svakom od navedenih stavova, svako od nas ima pravo na svoje mišljenje i u tom smislu imam razumijevanja samo zapravo da se iskaže mišljenje, a mnogo manje za potrebu da se to mišljenje apsolutizuje kao mišljenje naroda. Lično ne dijelim neka uvjerenja dotičnog gospodina, ali mi je sa druge strane razumljiva i pomalo simpatična njegova hrabrost da saopšti ono što misli (ali i mudro ćuti), najveći dio vrhuške njegove stranke”, istakao je Rastoder.

On je, na pitanje smatra li da se radi o pojedinačnom slučaju među Bošnjacima, kazao da je ,,siguran da Crnoj Gori ne prijeti nikakva opasnost od Bošnjaka“.

“Ali nijesam siguran da u to može biti sigurna vlast koja se identifikuje sa Crnom Gorom. Mislim da su ove izjave dogovorena upozorenja u političkoj trgovini na pijaci gdje se lojalnost kupuje, a mišljenje osuđuje”, kaže Rastoder.

Na pitanje u čemu treba tražiti razlog što pojedini pripadnici bošnjačkog naroda doživljavaju Crnu Goru na način da im je bliža druga država od one u kojoj žive, kao što Muhović izjavljuje, Rastoder kaže da su to ,,gluposti koje nemaju uporište u realnosti“.

“Primijenite iste aršine na neku drugu populaciju? To što misli neki pojedinac nije relevantno, niti razlog da se s tim u vezi identifikuje bilo koji narod. Šta to znači što Crnogorci nijesu većina u ,svojoj državi? Da im je bliža neka druga? Ili je tako pitanje smisleno samo ako propitujemo patriotizam onih drugih”, rekao je Rastoder.

Пратите нас на

Коментари26

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније