Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.M.Lj.

09. 06. 2017. 13:31 >> 13:16
1

NURKOVIĆ PORUČIO

Spremni da odgovorimo izazovima na moru

Preko 150 učesnika inter-resorne vježbe “Luka Kotor 2017” pokazalo je danas da je Crna Gora spremna da pravovremeno, stručno i koordinisano, u skladu sa procedurama, reaguje u incidentnim situacijama na moru, kazao je ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković.

 

Nosilac vježbe Uprava pomorske sigurnosti u saradnji sa Mornaricom Vojske Crne Gore i Sektorom granične policije MUP-a, pokazali su spremnost države da odgovori na izazove  kao što su eksplozija na trupu i požar na brodu, spasavanje ljudskih života na moru, izlivanje ulja u more.

 “Takođe je važno da istaknem da osim što raspolaže kvalitetno obučenim kadrom, Crna Gora ima na raspolaganju i zavidnu opremu i  sredstva i kroz međuresornu saradnju u kontinuitetu radi na kreiranju kvalitetnog nacionalnog sistema za hitno reagovanje, odnosno  ima kapacitete da sačuva naše more da bude čisto, sigurno i bezbjedno za plovidbu kao što je to sada“ istakao je Nurković .

Nurković je u razgovoru sa učesnicima vježbe izrazio zadovoljstvo onim što je danas u luci Kotor imao prilike da vidi.

“Osim što ovakve i slične vježbe imaju za cilj da se testiraju procedure, koordinisanost i obučenost ljudstva, funkcionalnost opreme i sredstava,  u isto vrijeme su dobra prilika da indetifikujemo  eventualne nedostatke i ubuduće radimo na njihovom eliminisanju”, kazao je on.

Nada se da će vježba poslužiti u svrhu daljeg unapređenja nacionalnog sistema za hitno reagovanje.

“Dosadašnje iskustvo je pokazalo da Uprava pomorske sigurnosti, kao nosilac vježbi, Mornarica Vojske Crne Gore i Sektor granične policije MUP-a u skladu sa Nacionalnim planom za hitno reagovanje i potpisanim Sporazumom o međusobnoj saradnji adekvatno, efikasno i profesionalno u koordinisanoj akciji, mogu odgovoriti zadacima i izazovima poput smanjenja i otklanjanja posledica zagađenja mora, kao i traganja i spašavanja na moru”, kazao je ministar.

U realizaciji vježbe takođe su učestvovali: Zapovjednik broda Athena, predstavnici Luke Kotor, Službe zaštite i spašavanja  i  Zavoda za hitnu medicinsku pomoć iz Kotora, Regionalni centar za obuku ronilaca iz Bijele, kao i predstavnici Jugopetrola, Kotor i preduzeća Hemosan iz Bara. 

Vježbi je pored predstavnika Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva odbrane, ambasada Sjedinjenih Američkih država i Velike Britanije, delegacije Evropske Unije u Crnoj Gori prisustvovao i ministar saobraćaja sa saradnicima.  

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније