Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

15. 06. 2017. 10:28 >> 10:02

ZENKA I ALFANDARI

Potrebno bolje poznavanje istorije Jevreja

Jevrejska zajednica Crne Gore nije brojčano velika, ali da je njen doprinos ukupnoj međuvjerskoj sinergiji u Crnoj Gori primjetan i visoko cijenjen, saopšteno je nakon sastanka ministra za ljudska i manjinska prava i predsjednika Jevrejske zajednice u Crnoj Gori, Mehmeda Zenke i Jaša Alfandarija.

 

Zenka je ocijenio da je na području naše zemlje potrebno bolje poznavanje istorije jevrejskog naroda.

Ministar je, navodi se u saopštenju, iskazao poštovanje prema jevrejskom narodu, te generalno njihovom doprinosu tekovinama svjetske civilizacije.

"Zenka dosadašnju saradnju države Crne Gore sa Jevrejskom zajednicom Crne Gore vidi kao uspješnu i kvalitetnu. Prema njegovim riječima ista se ogleda kroz sprovođenje Ugovora o uređenju odnosa od zajedničkog interesa između Vlade Crne Gore i Jevrejske zajednice Crne Gore. Alfandari je rekao da je u Crnoj Gori prva Jevrejska zajednica osnovana septembra 2011. godine, a nepunu godinu kasnije potpisan je i pomenuti Ugovor sa Vladom Crne Gore. Na taj način, jevrejska vjera priznata je kao jedna od zvaničnih religija u državi sa svim pravima i obavezama koje iz toga proističu", navodi se u saopštenju.

Na sastanku je razgovarano o značaju Jevrejske zajednice Crne Gore u očuvanju ukupnog sklada i suživota i daljem razvoju crnogorskog društva u tom pravcu.

Razmijenjena su mišljenja o baštini Jevreja, Šabataju Ceviju, čovjeku koji je obilježio jedan dio svjetske kulturne baštine i svojim učenjem ostavio dubok trag koji i dan danas budi interesovanje ne samo stručne, već i najšire javnosti, ali i aktuelnim izazovima sa kojima se Jevrejska zajednica Crne Gore nosi.

Zajednički je ocijenjeno da je Crna Gora među rijetkim zemljama koja je razvila zavidan međuvjerski i međunacionalni sklad.

"Jačanje komunikacije kroz direktan pristup i dijalog kao najkorektnije i najuspješnije sredstvo komunikacije za koje se Ministarstvo za ljudska i manjinska prava zalaže, naišlo je na veliko odobravanje i kod predstavnika Jevrejske zajednice Crne Gore. Ovo je bila prva posjeta resornog ministra i ovoj zajednici u cilju intenziviranja dalje saradnje", navodi se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније