Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Biljana Rovčanin, TVCG

02. 08. 2017. 16:42 >> 16:14
1

MINISTARSTVO I STUDENTI

Nadaju se brzom raspletu spora oko VMŠ

U Ministarstvu prosvjete očekuju da će do konkursa za drugi upisni rok 28. avgusta biti riješeno i pitanje Visoke medicinske škole iz Berana. To je u Jutarnjem programu TVCG kazala pomoćnica ministra prosvjete Mubera Kurpejović. Da će tako biti nadaju se i budući studenti, koje je posebno obradovala vijest da je vlada spremna da im, ukoliko škola ostane u Beranama, plaća troškove prevoza i smještaja za praksu u Podgorici.

Kada će i gdje biti raspisan konkurs za upis u Visoku medicinsku školu (VMŠ) još nije poznato. U Ministarstvu prosvjete se nadaju da će biti pronađeno rješenja koje je u skladu sa zakonom ali i najbolje za studente.

"Vlada je donijela odluku i sada su na redu drugi organi da se izjasne do 28. avgusta, tako da ne bih prejudicirala", kazala je, u Jutranjem programu TVCG, pomoćnica ministra prosvjete Mubera Kurpejović.

Već dva mjeseca traje polemika o sjedištu škole. Vlada se zalaže da upis bude u Beranama, dok Univerzitet Crne Gore uporno odbija da raspiše konkurs tamo, jer, kako tvrde, studenti uslove za učenje, pogotovo praktičnu nastavu imaju samo u glavnom gradu.

I pored različitih stavova budući brucoši se nadaju brzom i povoljnom raspletu.

"Nijesam nigdje konkurisala i dalje se nadamo da će ovdje biti", kaže buduća studentkinja, Gordana Božović.

A da će škola ostati u Beranama nadu im, kažu, uliva i obećanje premijera Duška Markovića nakon sastanka sa predstavnicima Studenskog parlamneta, na kojem je saopšteno da je vlada spremna da im plaća troškove prevoza i smještaja za praksu u Podgorici.

"Nijesmo svi baš u mogućnosti da sami sebi školujemo u Podgorici i baš nam je od velikog značaja što će nam pomoći", ističe Jelena Bogavac koja želi da se upiše na VMŠ.

Pojedini roditelji nemaju ništa protiv da se dio prakse obavlja u Podgorici.

"To je sasvim na mjestu, da se jedan dio prakse obavlja u Podgorici, ali ipak da upis bude u našu medicinsku školu u Beranama, da se zadrži sjaj omladine jer se svi raselismo", kaže jedan od roditelja Nebojša Vukićević.

Slično rješenje koje je predlagao predsjednik Upravnog odbora Senata UCG Duško Bjelica nije dobilo podršku, a Vlada je i ranije obećavala da je spremna da snosi troškove studenata za praksu u glavnom gradu. Da li će UCG takvo rješenje ponovo razmatrati, te da li bi materijalna situacija studenata i njihovih roditelja mogla omekšati njihov do sada kategoričan stav da se škola preseli u Podgoricu, nijesmo mogli da saznamo jer su na godišnjem odmoru.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније