Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavila R.B. ]

14. 09. 2017. 18:11 >> 17:43
1

PREČIŠĆAVANJE OTPADNIH VODA

Vlada se, za PG, zadužuje kod KfW banke

Vlada je danas prihvatila Informaciju o zaduženju kod Njemačke banke za razvoj (KfW) za potrebe Glavnog grada, u vezi sa realizacijom projekta „Sakupljanje i prečišćavanje otpadnih voda u Podgorici, faza I“.

Kako je saopšteno nakon sjednice, Vlada je usvojila nacrt Standardnog Ugovora o zajmu između Vlade i KfW banke u iznosu od pet miliona eura, i nacrt Ugovora o Promotivnom zajmu u iznosu od 30 miliona eura. 

"Cilj projekta je da se, na ekološki održiv način, unaprijedi sakupljanje i prečišćavanje otpadnih voda na području Podgorice, uz pristupačne troškove“, kaže se u saopštenju. 

Navodi se da je opšti cilj da se doprinese zaštiti životne sredine, naročito lokalnih i regionalnih vodenih površina koje se nalaze nizvodno, kao i da se poboljšaju uslovi života stanovništva. 

U Informaciji je navedeno da će se negativni uticaji na životnu sredinu smanjiti, jer će nova lokacija biti van gradske sredine.

U skladu sa obavezom informisanja Skuštine o dinamici procesa evropskih integracija, Vlada je usvojila Sedmi polugodišnji izvještaj o ukupnim aktivnostima u okviru procesa integracije Crne Gore u Evropsku uniju, za period januar-jun 2017. 

Prilikom predstavljanja Izvještaja istaknuto da je u prvoj polovini godine Crna Cora nastavila da bilježi zapažene rezultate u pregovaračkom procesu, koji su potvrđeni odlukom o otvaranju dva nova pregovaračka poglavlja 1 – Sloboda kretanja robe i 22 – Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata, kao i privremenim zatvaranjem pregovora u poglavlju 30 – Vanjski odnosi, za koje su prethodno dobijena završna mjerila, čime je otvorena jedna nova faza pregovora.

"Imajući u vidu odluku Evropske komisije da ove godine ne objavljuje ocjene i preporuke kroz izvještaje za zemlje pojedinačno, kao do sada, ocijenjeno je da su naročito podsticajne za dalji rad izjave zvaničnika sa sastanka Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje, održanom u junu u Luksemburgu, gdje su pohvaljeni dosadašnji napori i ostvareni rezultati Crne Gore“, kaže se u saopštenju. 

Usvojena je Informacija o potrebi potpisivanja Konvencije Savjeta Evrope protiv trgovine ljudskim organima kojom se, kako je saopšteno, proširuju dosadašnji mehanizmi Savjeta Evrope u pogledu borbe protiv trgovine ljudima, pri čemu se pozivaju vlade da se određena ponašanja inkriminišu i time proširi korpus krivičnih djela u toj oblasti i preciziraju krivična djela koja se odnose na trgovinu ljudskim organima.

Vlada je utvrdila Listu kandidata za izbor sudije Evropskog suda za ljudska prava, na kojoj su vanredna profesorica Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore, Ivana Jelić, sutkinja Višeg suda u Podgorici Mirjana Popović i predsjednik Višeg suda u Podgorici, Boris Savić.

Usvojen je i Izvještaj o realizovanim aktivnostima Programa hitnih mjera za rješavanje tehničkih problema u vodosnabdjevanju gradskog područja opštine Žabljak do 6. avgusta, sa Prijedlogom za nastavak mjera za rješavanje tehničkih problema u vodosnabdijevanju. 

U diskusiji je, kako se navodi, ocijenjeno da je efikasnim sprovođenjem Programa, za koji je izdvojeno 58 hiljada eura, postignut planirani cilj i spriječeno ponavljanje višegodišnje nestašice vode u toku ljetnje turističke sezone. 

"Imajući u vidu rekordnu turističku posjećenost Žabljaka, na nivou iznad 60 odsto u odnosu na prošlu godinu sa tendencijom dodatnog rasta koja se prilikom planiranja mora uzeti u obzir, Vlada je odobrila 55 hiljada eura za nastavak planiranih mjera“, kaže se u saopštenju.

Vlada je usvojila i Informacija o realizaciji projekta prvog Centra izvrsnosti u Crnoj Gori „Centar izvrsnosti u bioifnormatici (BIO – ICT) – Realizacija projekta „Visoko obrazovanje i istraživanje za inovacije i konkurentnost Crne Gore (INVO)“. 

Iz Vlade su podsjetili da se projekat „INVO“ finansira iz sredstava kredita dobijenog od Svjetske banke, a njegov cilj je jačanje kvaliteta i značaja nauke i istraživanja u Crnoj Gori. 

"Treća faza ovog projekta podrazumijeva uspostavljanje Centar izvrsnosti u bioinformatici – „BI0-ICT“, koji će biti model za buduće centre izvrsnosti. U diskusiji je ocijenjeno da je dosadašnjom implementacijom projekta postignut napredak u naučnoistraživačkom radu i unapređenju istraživačkih kapaciteta“, dodaje se u saopštenju.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније