Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.L.B.

25. 10. 2017. 11:38 >> 13:12

ODGOVOR MINISTARSTVA

Poštujemo Zakon o NVO

Ministarstvo javne uprave u potpunosti je posvećeno implementaciji Zakona o NVO i stvaranju uslova za funkcionisanje novog modela finansiranja, što, predstavlja i važan segment reforme javne uprave, poručuju iz tog resora.

Institut alternativa saopštio je juče da trećina ministarstava ne planira da izdvoji novac za projekte nevladinih organizacija (NVO), koji bi im mogli pomoći u sprovođenju javnih politika.

Ministarstvo javne uprave pripremilo je Predlog odluke o utvrđivanju prioritetnih oblasti od javnog interesa i visini sredstava za finansiranje projekata i programa nevladinih organizacija u tim oblastima iz budžeta za 2018. godinu, u skladu sa Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o nevladinim organizacijama, kojim je definisano da prioritetne oblasti od javnog interesa i visinu sredstava za finansiranje projekata i programa NVO utvrđuje Vlada.

Podsjećaju da je Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o nevladinim organizacijama propisan novi model finansiranja projekata i programa nevladinih organizacija, kao kombinacija centralizovane i decentralizovane faze, pri čemu se centralizacija odnosi na fazu programiranja pomenutih sredstava i utvrđivanja prioirtetnih oblasti, a decentralizacija na fazu raspodjele.

„U skladu sa ovim Zakonom, ministarstva su pristupila izradi sektorskih analiza, kao osnove za utvrđivanje predloga prioritetnih oblasti i potrebnih sredstava za finansiranje projekata i programa NVO u oblastima od javnog interesa za 2018. godinu i Ministarstvu javne uprave dostavili obrazložene predloge prioritetnih oblasti i visine sredstava za finasiranje projekata i programa NVO“, navodi se u reagovanju Ministarstva javne uprave.

Prijedlozi su sačinjeni u skladu sa prioritetima definisanim u strateškim i planskim dokumentima u odgovarajućoj oblasti od javnog interesa, a o istima su, prije dostavljanja Ministarstvu javne uprave, sprovedene konsultacije sa zainteresovanim nevladinim organizacijama koje djeluju u pomenutim oblastima.

„Nakon dostavljanja usaglašenih predloga, Ministarstvo javne uprave je dalo pojedinačna mišljenja, nakon kojih su usaglašeni predlozi objedinjeni od strane Ministarstva, koje je i sačinilo Predlog odluke. Ovom odlukom se zaokružuje faza programiranja, u odnosu na 2018. godinu u kojoj će se vršiti raspodjela sredstava, a biće razmatrana i donijeta na Vladi prije utvrđivanja Predloga zakona o budžetu za 2018“, navodi se u reagovanju Ministarstva javne uprave.

Na taj način obezbijediće se uslovi za punu primjenu Zakona o NVO i uspostavljanje novog modela finansiranja projekata i programa nevladinih organizacija.

„Nacionalna kancelarija za saradnju sa nevladinim organizacija, u Ministarstvu javne uprave, uz ekspertsku pomoć eksperata Evropske komisije, koordinarala je ovaj zahtjevan i kompleksan posao koji je podrazumijevao kontinuiranu podršku ministarstvima u toku sačinjavanja sektorskih analiza, jer se radi o novom modelu finansiranja NVO“, stoji u reagovanju.

Podsjećaju, da je Ministarstvo javne uprave u kontinuitetu posvećeno reformi javne uprave, kao i obezbjeđenju sredstava za njeno sprovođenje, kako i kroz budžetsku podršku, tako i kroz sektorsku budžetsku podršku koju obezbjeđuje Evropska Komisija.

„U okviru ovih aktivnosti kao važnog partnera smo prepoznali i NVO, kao i potrebu za njihovim jačanjem i većom participacijom, što potvrđuje niz aktivnosti Ministarstva usmjerenih ka boljem zakonskom i institucionalnom uređenju ovog sektora (novo zakonsko rješenje, izrada nove Strategije , osnivanje Nacionalne kancelarije, uključivanje predstavnika NVO u rad Savjeta za reformu javne uprave i druge ključne timove). U tom kontekstu nije izostalo ni detaljno sagledavanje pitanja izrade sektorske analize za oblast reforme javne uprave, koje je pokazalo opravdanost da se ova aktivnost sprovede u narednoj godini“, zaključuje se u reagovanju Ministarstva javne uprave.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније