Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: O.Z. ]

02. 11. 2017. 15:17 >> 14:46

ZENKA ISTAKAO

Ugovoreni brakovi su i prisilni

Kao po običaju, ugovoreni brakovi su i prisilni, poručio je ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka, otvorivši završnu konferenciju projekta “Sprječavanje ranih prisilnih brakova među ranjivim grupama”.

Zenka je, kako je saopšteno iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava, istakao je da je praksa dječijih, ranih i prisilnih brakova zasnovana na strukturnim nejednakostima i diskriminaciji. Kao osnovne razloge za ovu izrazito negativnu pojavu, Zenka je prepoznao siromaštvo, nesigurnost, nedostatak ili nizak nivo obrazovanja, te prihvaćenu kulturnu praksu.

"Ulaskom u ovakvu zajednicu, djetetu se oduzima djetinjstvo, mogućnost da se obrazuje i svaka dalja prilika za razvoj i napredak. Ubrzo dijete postaje roditelj djetetu", rekao je ministar i dodao da na taj način dijete podiže dijete, te da se često opravdanja za to nalaze u tradicionalnom kontekstu.

Prema njegovim riječima, tradicija ima svoje lice i naličje.

"Rani prisilni brakovi predstavljaju ozbiljno kršenje prava deteta i rodno zasnovanu diskiminaciju i ne bi trebalo da opstaju u modernim društvima. Sami podaci UNICEF-a da 20% romskih djevojčica sklopi brak prije svoje 15. godine, a 30% mladića iz ove populacije između 16-18. godine govore da nema mjesta ležernosti, jer je stanje itekako alarmantno, rekao je ministar. Ne tako davno, par decenija unazad, ovaj negativni fenomen nije bio prisutan samo u romskoj populaciji, već i različitim kulturama, religijama i narodima. Ipak, emancipacija žena ima učinka", zaključio je Zenka i dodao da nam preostaje da udružimo zajedničke napore i da je iskorijenimo i kod romske populacije. Ako ne ono bar svedemo na minimum.

On je je naveo da Vlada Crne Gore, preko Ministarstva za ljudska i manjinska prava, Ministarstva unutrašnjih poslova, Kancelarije za borbu protiv trgovine ljudima, Centara za socijalni rad u saradnji lokalnim samouprava i nevladinim organizacijama organizovano sprovodi obuke o informisanosti po ovom pitanju.

"Naše ministarstvo svake godine sprovodi kampanje u crnogorskim opštinama među romskom i egipatskom populacijom u cilju osvijetljavanja ovog problema i podizanja nivoa svijesti", kazao je ministar za ljudska i manjinska prava.

Zenka je konstatovao da su brži i zadovoljavajući rezultati dosežni u četiri koraka- jačanjem svijesti o važnosti obrazovanja, boljim programima podrške ekonomskog osnaživanja žena iz romske zajednice, sistemskom podrškom potencijalnoj žrtvi prisilnog braka i, najvažnije, uključenošću svih društvenih resursa u cilju zajedničkog djelovanja.

"Jer čovjek nikad nije viši nego kad klekne da bi pomogao djetetu", zaključio je Zenka, citirajući čuvene riječi Abrahama Linkolna.

Na konferenciji su učestvovali i šefica Misije OEBS-a u Crnoj Gori Mariz Davije, Aleksandar Vulić ispred stalne Misije Francuske pri OEBS-u, te Žan-Žak Forte ispred Ambasade Francuske u Crnoj Gori.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније