Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Dnevne novine, Objavila: J.B.Č. ]

14. 11. 2017. 08:30 >> 07:57

INSPEKCIJA UTVRDILA

Nepravilnosti u svakom drugom vrtiću

Prosvjetni inspektori tokom ove godine kontrolisali su rad 39 državnih i privatnih vrtića, od čega su nepravilnosti utvrđene kod čak polovine njih. Inspektori su “imali zamjerke” uglavnom na neposjedovanje licence za realizaciju obrazovnog programa, zatim vaspitno stručni kadar, vođenje pedagoške evidencije, rad stručnih i organa upravljanja, kao i rukovođenja u ustanovi.

"Prosvjetni inspektori Odsijeka za inspekciju za prosvjetu i sport ove godine redovnim kontrolama utvrdili su 10 nepravilnosti kod 21 javne predškolske ustanove i devet nepravilnosti kod 18 privatnih vrtića. Utvrđene nepravilnosti odnosile su se na trajanje obrazovnog programa, odnosno neposjedovanje licence za realizaciju javno važećeg obrazovnog programa predškolskog vaspitanja i obrazovanja-primarni program u cjelodnevnom trajanju, već samo u poludnevnom trajanju, vaspitno stručni kadar, vođenje pedagoške evidencije, rad stručnih organa, organa upravljanja i rukovođenja u ustanovi", kazali su iz Uprave za inspekcijske poslovne Dnevnim novinama.

U ostavljenom roku, kako su saopštili iz Uprave, sve ustanove su postupile po ukazivanju inspektora, tako da je obustavljen postupak u toj upravnoj stvari.

Iz Uprave su objasnili da je riječ o redovnom inspekcijskom nadzoru za tekuću godinu koji se sprovodi u skladu sa Planom rada Odsijeka za inspekciju za prosvjetu i sport.

"Predmet nadzora obavljen je u pogledu ostvarivanja predškolskog vaspitanja i obrazovanja, broja vaspitnih grupa, broja djece u vaspitnim grupama, broja vaspitnih jedinica van sjedišta ustanove, broja djece u njima, trajanja obrazovnog programa, vaspitno stručnog kadra i uslova za izvođače vaspitno-obrazovnog rada, norme časova, vođenja pedagoške evidencije, rada stručnih organa, organa upravljanja i rukovođenja u ustanovi", pojasnili su iz Uprave.

Prosvjetna inspekcija, dodaju, vrši kontrolu poštovanja zakona, drugih propisa i akata u predškolskim ustanovama.

Ipak, iako je uglavnom riječ o redovnim kontrolama, za sada je po vanrednoj inicijativi kontrolisan i vršen nadzor kod jednog subjekta sa teritorije Opštine Herceg Novi koji, kako su rekli, "nije javna ili privatna predškolska ustanova, niti u svom nazivu koristi ime predškolska ustanova". Tom subjektu koji nije imao licencu za rad, kako su objasnili, ukazano je da u roku od 30 dana podnese zahtjev za licenciranje radi obavljanja određenog oblika predškolskog vaspitanja i obrazovanja, sa svom pratećom dokumentacijom Ministarstvu prosvjete.

"Postupajući po vanrednoj inicijativi, izvršen je inspekcijski nadzor o čemu je sačinjen Zapisnik o izvršenom inspekcijskom nadzoru, kojom prilikom je na osnovu raspoložive dokumentacije i utvrđenih činjenica u postupku inspekcijskog nadzora, prosvjetni inspektor ukazao odgovornom licu u subjektu nadzora na utvrđene nepravilnosti, ukazujući da je obrazovanje i vaspitanje djelatnost od javnog interesa, te da se ono ostvaruje u predškolskoj ustanovi i školi, koje su osnovane i vrše djelatnost u skladu sa važećim zakonima i Pravilnikom o bližim uslovima za osnivanje ustanova u oblasti obrazovanja i vaspitanja, a posebno na odredbe iz navedenih propisa koje se odnose na osnivanje i rad privatne predškolske ustanove", kazali su iz Uprave.

Polazeći od načela ostvarivanja i zaštite javnog interesa, posebno zaštite djece i njihovih interesa, utvrđenog činjeničnog stanja i dokaza, a u skladu sa Zakonom o inspekcijskom nadzoru, odgovornom licu subjekta nadzora, ističu, ukazano je da u roku od 30 dana, od dana prijema-uručenja Zapisnika, podnese zahtjev za licenciranje radi obavljanja određenog oblika predškolskog vaspitanja i obrazovanja, sa svom pratećom dokumentacijom Ministarstvu prosvjete.

"Postupak za dobijanje licence kod Ministarstva prosvjete je u toku", zaključili su iz Uprave.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније