Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B

06. 12. 2017. 21:14 >> 21:54

JAKOVČIĆ OCIJENIO

Praljak kao čista mitomanija

Bez suočavanja sa prošlošću nema pomirenja u regionu, poručio je Eugen Jakovčić iz Centra za suočavanje sa prošlošću "Dokumenta". On je u emisiji “Iz pravog ugla” TVCG saopštio i da je 26 godina od bombardovanja Dubrovnika, vrijeme koje nije dobro iskorišćeno. Suočavanja sa prošlošću, smatra da nema ni u Hrvatskoj. Ispijanje otrova u haškoj sudnici vidi kao mitomanski čin ratnog zločinca Slobodana Praljka.

21:30 Govoreći o organizaciji REKOM, saopštio je da je to "prevencija negaciji činjenica i presuda". “Ja vjerujem da REKOM ima šanse”, poručio je Jakovčić i dodao da REKOM može osnažiti pravosuđa u regionu.

21:25 Jakovčić je poručio i da je važno da ratna dešavanja 90ih budu dio obrazovnog sistema. Na tome i radi njegova organizacija.

“To je posljednje područje u kojem možemo napraviti iskorak. To je u ovom trenutku jedino što me motiviše da ostanem da radim u ovoj organizaciji. Da nove generacije izrastaju u zdrava društva”, zaključio je Jakovčić.

21:10  Jakovčić kaže da će njegova organizacija, uprkos svemu nastaviti sa akcijama, ali priznaje da je frustriran dešavanjima u Hrvatskoj.

"Ako mi se u bilo kojem trenutku pojavi bilo koja ozbiljna prijetnja, zatražiću azil", kazao je Jakovčić.

21:00 Jakovčić je bio u sudnici u Hagu, kada je Slobodan Praljak popio otrov kaže i šta je tog trenutka pomislio.

“To je otrov koji je bio izliven i početkom 90-ih, to je otrov koji ne dopušta suočavanje, ne poznaje činjenice, to je čista mitomanija”, naveo je Jakovčić.

“Taj potez je, ako ne svjesno onda podsvjesno, mitomanski čin, koji ne dozvoljava društvu da se suočava sa činjenicama. To je otrov koji se izlio u Hrvatsku”, naveo je Jakovčić.

Kaže i da je u tom trenutku pozvao na smirivanje, ali su kako dodaje HDZ premijer i predsjednica učinili sve da “pojačaju taj otrov”.

Osudio je minut ćutnje u hrvatskom Saboru. On je kazao i da je Hrvatska u ovom trenutku u velikom grču.

20:50 Jakovčić ističe da je vrlo važno u periodu integracija u EU boriti se za ljudska prava, jer kako je kazao EU ne utiče na procese suočavanja sa prošlošću.

“Formalni pritisak ne postoji i ne postoji strategija suočavanja”, kazao je Jakovčić. Kao primjer države koja se, kako kaže, nije suočila sa prošlošću navodi Španiju.

20:40  Jakovčić smatra da bez suočavanja sa prošlošću nema pomirenja u regionu. "Bez toga je nemoguće graditi budućnost", poručio je Jakovčić.

Važno je to, kaže zbog budućih generacija. “Važno je da se taj krug zatvori”, naveo je Jakovčić i dodao da je uočio i da je to žrtvama najvažnije. On ističe da je u tom procesu važno "očistiti pred svojim vratima".

“Mi upozoravamo na zločine koje su počinili hrvatski vojnici, baš iz razloga što to niko ne čini”, istakao je Jakovčić. On je saopštio i da zločine nijesu činili narodi, već pojedinci i važno je, kako ističe, da oni odgovaraju.

20:30 Jakovčić kaže da je ono što se događalo u Dubrovniku pogodilo mnoge i u Crnoj Gori. “Politički odnosi su jako dobri, nekako u dijelu javnosti u Hrvatskoj možda naročito od kad se Crna Gora okrenula od Srbije. Postupalo se po onoj logici neprijatelj našeg neprijatelja je naš prijatelj”, ističe Jakovčić.

On je kazao da bi dobro bilo da Vlade samoinicijativno podstiču isplatu obeštećenja. “U tom smislu, kada je riječ o obeštećenjima ništa nije urađeno”, kazao je Jakovčić.

20:20 Jakovčić navodi i da ratni zločini ne zatarijevaju, zbog toga Dokumenta podstiče nadležne organe da podupiru istraživanja ratnih ločina.

Smatra da vrijeme od napada na Dubrovnik, tačnije 26 godina, nije dobro iskorišćeno. “Ne mislim da je to samo krivica Crne Gore, već i krivica odvjetništva u republici Hrvatskoj. Mi mislimo da tužilastva ne sarađuju”, saopštio je Eugen Jakovčić iz hrvatskog Centar za suočavanje s proslošču - Dokumenta.

On kaže i da za razliku od Haškog suda, lokalna pravosuđa štite svoje građane.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније