Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

15. 01. 2018. 13:41 >> 13:08

PAŽIN S MARKOVIĆEM

Vlada odlučna da zaštiti novinare

Potpredsjednik Vlade Crne Gore, Zoran Pažin, saopštio je da Vlada podržava rad Komisije za medije, te da je spremna da uvaži sve preporuke Komisije koje su iz nadežnosti izvršne vlasti i u skladu sa važećim propisima.


Pažin je, kako je saopšteno iz Vlade, primio predsjednika Komisije za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima, ubistava novinara i napada na imovinu medija Nikolu Markovića.

Marković je Pažina informisao o problemima sa kojima se Komisija suočava u svom radu.

Pažin je, navode iz Vlade, saopštio da je "izvršna vlast odlučna u zaštiti integriteta i bezbjednosti novinara i izrazio očekivanje da će preporuke Komisije za medije dati značajan doprinos aktivnostima nadležnih institucija".

"Tužilaštvo, Uprava policije i Agencija za nacionalnu bezbjednost, čiji predstavnici su članovi Komisije, u kontinuitetu prate njen rad i preporuke i ažurno joj dostavljaju potrebne informacije, dok se izvještaji Komisije dostavljaju na uvid i Vladi, a od nedavno su i javno dostupni, na internet stranici MUP-a", objasnio je Pažin.

On je saopštio da će, u cilju dodatnog unapređenja komunikacije i efikasnijeg praćenja realizacije preporuka Komisije, izvještaji Komisije biti dodatno razmatrani i od strane Savjeta za vladavinu prava, kojim predsjedava.

Marković je, sa druge strane, aktuelizovao i pitanje naknada za rad u Komisiji, koje će, kako je dogovoreno na sastanku, biti riješeno u skladu sa važećim propisima koji regulišu ovu oblast.

"Razgovarano je i o zahtjevu Komisije da od Uprave policije dobija operativnu policijsku dokumentaciju bez zatamnjivanja ličnih podataka osoba poput osumnjičenih lica, policijskih službenika ili lica od kojih policija dobija operativne podatke. Dogovoreno je da se, kroz direknu komunikaciju sa Agencijom za zaštitu ličnih podataka i Upravom policije, a u okviru važećih zakonskih rješenja, postigne optimalan balans između prava na zaštitu podataka o ličnosti, kao ustavne kategorije, interesa tekućih istraga i potrebe Komisije da dobije iscrpne informacije", navodi se u saopštenju nakon sastanka.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније