Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina; B.V.

13. 04. 2018. 15:15 >> 15:14
1

PODNIJELI INICIJATIVU

Grupa NVO traži smjenu Draškovića

Grupa nevladinih organizacija (NVO) podnijela je Skupštini inicijativu za pokretanje postupka za razrješenje člana Savjeta Radio Televizije Crne Gore (RTCG) Mima Draškovića zbog, kako navode, javnog političkog djelovanja.

 

Iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora su naveli da je Drašković javno podržao predsjedničkog kandidatu Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića na promotivnom skupu u Bijelom Polju.

„Javno objavljivanje činjenice ukazuje da je Drašković povrijedio odredbe Zakona o sprječavanju korupcije koje se odnose na sprječavanje interesa i ograničavanja u vršenju javne funckije“, navodi se u Inicijativi koju su podnijele 22 NVO.

Zakonom o sprječavanju korupcije, kako dodaju, propisano da je javni funkcioner dužan da funkciju vrši na način da javni interes ne podredi privatnom, ne izazove sukob interesa i da sukob interesa u vršenju javne funkcije postoji kada privatni interes javnog funkcionera utiče ili može uticati na nepristrasnost javnog funkcionera u vršenju javne funkcije.

NVO navode da shodno Zakonu o nacionalnom javnom emiteru Savjet RTCG zastupa interes javnosti i analizira i odlučuje u vezi sa kršenjem programskih principa utvrđenih zakonom i programskim dokumentima, i nalaže odgovarajuće mjere direktoru Radija Crne Gore i Televizije Crne Gore.

„Davanjem političke podrške predsjedničkom kandidatu Drašković je javni interes u kome mora vršiti funkciju člana Savjeta RTCG podredio privatnom interesu da kandidat kome daje podršku pobijedi na predsjedničkim izborima“, kaže se u Inicijativi.

Privatni interes kroz podršku jednom predsjedničkoim kandidatu, kako se ocjenjuje, utiče i može uticati na njegovu nepristrasnost u vršenju javne funkcije člana Savjeta RTCG.

Ističe se da je Drašković kao javni funckioner bio dužan da Agenciji za sprječavanje korupcije (ASK) prijavi sumnju o postojanju sukoba interesa i zatraži mišljene da li javnom eksplicitnom političkom podrškom predsjedničkom kandidatu izaziva sukob privatnog interesa da taj kandidat pobijedi na izborima i javnog interesa nepristrasnog obavljanja funkcije člana Savjeta RTCG, ali da to nije uradio.

Podnosioci inicijative su ukazali da shodno zakonskim nadležnosti Savjet RTCG odlučuje o prijavama u vezi sa kršenjem programskih principa utvrđenih zakonom i programskim dokumentima, uključujući i prijave koji bi podnio predsjednički kandidat koga podržava ili drugi kandidati kojim ne daje podršku, nakon čega Savjet daje obavezujuće naloge direkotru Radija i Televizije.

„Tako bi Drašković, na osnovu nadležnosti koje ima kao član Savjeta RTCG da odlučuje o prijavama kandidata kojeg je javno podržao ili koje nije, mogao da dođe u sukob interesa i omogući donošenje odluke u privatnom ineteresu“, navodi se u Inicijativi.

Dodaje se da javne aktivnosti Draškovića mogu uticati na nepristrasno obavljanje javne funkcije člana Savjeta RTCG pri odlučivanju o pravima i interesima predsjedničkih kandidata ili političkih partija.

„Politička angažovanost člana Savjeta RTCG utiče na njegovu nepristrasnost u obavljanju javen funkcije na koju je imenovan odlukom Skupštine Crne Gore i na podređivaje javnog interesa zajedničkom privatnom interesu njega i predsjedničkog kandidata kojeg je javno podržao“, kaže se u dokumentu.

Podnosioci inicijative zahtijevaju od skupštinskog Administrativnog odbora da Agenciji za sprječavanje korupcije podnese zahtjev za pokretanje postupka utvrđivanja povrede odredaba Zakona o sprječavanju korupcije koje se odnose na sprječavanje sukoba i ograničenja u vršenju javne funkcije Draškovića.

„I da Agencija preduzme radnje iz svoje nadležnosti radi utvrđivanja postojanja sukoba interesa javnog funkcionera koga je imenovala Skupština“, zaključuje se u Inicijativi.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније