Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B.

31. 01. 2019. 20:06 >> 19:35

DRAŠKOVIĆ GIMNAZIJALCIMA

Naučiti mlade da prepoznaju lažne vijesti

Gimnazija "Slobodan Škerović" i međunarodni naučni časopis "Medijski dijalozi" potpisali su Memorandum o saradnji u cilju promocije javnog interesa u oblasti unapređenja medijske pismenosti.

Poseban akcenat stavljen je na podizanje nivoa medijske svijesti kod mladih, ali i važnosti prepoznavanja lažnih vijesti.

Mlade ljude u svijetu digitalizacije i vremenu postistine okružuju svakojake informacije, tačne, ali i one lažne.

Zbog toga im je važno objasniti snagu medija, ali i značaj medijske pismenosti. Svjesni su u Gimaziji “Slobodan Škerović”, da osim formalmalnog obrazovanja učenicima treba ponuditi i neka druga saznanja.

“Mislim da medijska pismenost, baš kao i svaka pismenost, zapravo znači i usvajanje demokratskih vrijednosti, a to je jedan od osnovnih uslova za razvoj demokratskog društva. Da mladi ljudi kritički čitaju medijske poruke, da analiziraju, da identifikuju zablude, da se osposobljavaju, opsimenjavaju i da tako razvijaju svoju kritičku i intelektualnu svijest”, poručila je direktorica Gimnazije Zoja Bojanić-Lalović.

Tome će možda doprinijeti memorandum o saradnji, koji je gimnazija potpisala sa časopisom Medijski dijalozi.

Važno je, kaže urednik Mimo Drašković, to što je Crna Gora prepoznala značaj medijskog obrazovanja i što učenici nekih škola mogu da se upoznaju i sa predmetom medijska pismenost.

Da shvate šta su negativni medijski fenomeni, dezinformacije, manipulacije i lažne vijesti.

“Poznato je da u svijetu postoje čak posebne organizacije i specijalizovani pojedinci koji se bave proizvodnjom lažnih vijesti, njihovim plasiranjem i medijskim spinovanjem, od čega nažalost u raznim pojavnim oblicima i formama nije posteđena ni Crna Gora. Od presudnog značaja je naučiti mlade da prepoznaju lažne vijesti, jer ponekad i mi sami, ne provjeravajući te vijsti, postajemo dio kruga prenošenja istih u javnom prostoru”, naveo je Drašković.

Medijska pismenost jedan je od najvažnijih alata u borbi protiv anomalija medijskog izražavanja, zato je važno probuditi medijsku svijest mladih ljudi, jer su upravo oni budući učesnici ili nosioci društvenih procesa u Crnoj Gori.

Anka Radović, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније