Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: P.R.

08. 07. 2018. 08:00 >> 08:32
1

SPASIOCI UPOZORAVAJU

Izbjeći nevolje pooštravanjem kontrola

Nedavni slučaj spasavanja čeških turista, koji su kanjon Nevidio obilazili bez vodiča, još jednom je pokazao da ima onih koji se u takve avanture upuštaju na svoj rizik. Ipak, spasioci upozoravaju da se nešto mora učiniti, kako bi se izbjegle nevolje.

Promrzle, na ivici snage i bez adekvatne opreme. U takvom su stanju grupu od sedam čekih turista spasioci prošle sedmice izvukli iz kanjona Nevidio. Priča je to koja se ponavlja godinama.

"Ušli su bukvalno samo u kupaćim i šortsevima i to oko 3 ili 4 sata popodne, veoma kasno, tako da smo mi dobili poziv negdje oko 22 sata da se ljudi nalaze u kanjonu. Znamo dobro da u u kanjonu, u toj vodi, poslije 15 minuta može da dođe do hipotermije", rekao je Marko Blečić iz Gorske službe spasavanja (GSS).

Zakon o turizmu jasno definiše da usluge kanjoninga mogu da pružaju isključivo osobe sa validnom domaćom ili međunarodnom licencom.

Blečić kaže da inspekcija kontroliše s vremena na vrijeme ko i na kojin način pruža usluge kanjoninga, ali da bi kontrole trebalo pooštriti prije svega na samom ulazu.

"Tada kad se pojavi inspekcija samo ljudu koji imaju potrebne papire dođu i pokažu ih i nastavljaju dalje, ovi ostali svi čekaju ili da inspekcija ode ili da odlože za sljedeći dan. Mislim da bi Ministarstvo turizma trebalo da se malo pozabavi tim", zaključio je Blečić.

Poseban problem, zaključuje, predstavljaju i lažni vodiči koji iz zemalja okruženja dolaze sa turistima nudeći usluge kanjoninga, dovodeći ih time u opasnost, zbog čega je GSS više puta morao da interveniše minulih godina.

Darko Bulatović, TVCG

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније