Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B. [ Mina ]

15. 09. 2018. 14:00 >> 13:41

NIKŠIĆ, PLUŽINE, ŠAVNIK

Samo tri nesrodnička hranitelja

U Nikšiću ima 38 hraniteljskih porodica, od kojih je 35 srodničkih, a tri su nesrodničke, kazali su iz Centra za socijalni rad (CZSR), dodajući da je interesovanje za nesrodničko hraniteljstvo malo.

Rukovodilac Službe za djecu i mlade CZSR Nikšić, Vera Vuković, kazala je da u toj opštini postoji 38 hraniteljskih porodica, u kojima je smješteno 61 dijete bez roditeljskog staranja.

Kako je navela, prema evidenciji Centra za socijalni rad za opštine Nikšić, Plužine i Šavnik, od tog broja, 35 porodica su srodničke, a tri nijesu u srodničkim odnosima sa djecom.

„U Nikšiću, kao i u Crnoj Gori, uglavnom je prisutno srodničko, dok još uvijek nemamo izraženo interesovanje za nesrodničko hraniteljstvo“, rekla je Vuković.

Na pitanje na koji način se sprovodi obuka za hraniteljstvo, Vuković je navela da se priprema za hraniteljstvo sprovodi nakon procjene podobnosti pružaoca usluga tog porodičnog smještaja.

Stručni radnici, kako je rekla, sprovode obuku budućih hranitelja i ona traje 30 sati.

Prema njenim riječima, cilj obuke budućih hranitelja je prepoznavanje, pravilno razumijevanja i adekvatno zadovoljavanja svih djetetovih potreba.

„Tokom narednog perioda, pored konstantne saradnje sa stručnim radnicima Centra, obuka se sprovodi najmanje 5 sati godišnje“, saopštila je Vuković.

Kada je u pitanju mjesečna naknada za porodični smještaj-hraniteljstvo, Vuković je kazala da za jedno dijete iznosi 250 eura, pravo na dječji dodatak u iznosu od 40 eura i naknada za usluge hranioca u iznosu od 75 eura mjesečno.

Na pitanje koje aktivnosti planiraju kako bi se povećao broj nesrodničkih hraniteljskih porodica i smanjo broj djece u institucijama, Vuković je rekla da u oktobru planiraju promociju togoblika zaštite djece bez roditeljskog staranja.

„O konkretnim aktivnostima javnost će biti blagovremeno obaviještena“, zaključila je Vuković.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније