Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

26. 09. 2018. 12:05 >> 11:46

U CRNOJ GORI

Nizak rizik od pojave "majmunskih boginja"

Rizik od pojave "majmunskih boginja" u Crnoj Gori je izrazito nizak, saopštio je Institut za javno zdravlje (IJZ).

 

"Primjenom algoritma i metodologije Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) za brzu procjenu rizika koju je sproveo Institut za javno zdravlje Crne Gore, rizik po importaciju i dalje širenje ovog oboljenja u Crnu Goru, uzimajući u obzir čitav niz parametara, je označen kao izrazito nizak", saopštio je Institut za javno zdravlje.

Navode, međutim, da će u saradnji s Ministarstvom zdravlja, te Odsjekom za zdravstveno-sanitarnu inspekciju Uprave za inspekcijske poslove, sprovesti "sve neophodne mjere nadzora i prevencije u cilju sprečavanja pojave 'majmunskih boginja' u zemlji".

Podsjećamo, zdravstvene vlasti Velike Britanije su 8. i 11. septembra prijavile dva slučaja obolijevanja od "majmunskih boginja", a obje oboljele osobe su u periodu mogućeg zaražavanja boravile u Nigeriji, gdje je epidemija ove bolesti u toku još od septembra 2017-e.

"Zaključno sa 31. avgustom Nigerija je izvjestila o ukupno 262 slučaja sumnje na obolijevanje od majmunskih boginja u 26 regiona zemlje, 113 su laboratorijski potvrđeni, a registrovano je i 7 smrtnih ishoda. Najveći broj slučajeva prijavljen je iz južnih regija Nigerije. Dva importovana slučaja majmunskih boginja u Veliku Britaniju u kratkom vremenskom periodu predstavljaju neuobičajeni javno-zdravstveni događaj koji je inicirao detaljno istraživanje istorije putovanja i moguće izloženosti virusu kod oba pacijenta sa ciljem pravilne procjene situacije. Nakon sprovedenih epidemioloških istraživanja rizik za dalje širenje bolesti i oboljevanje opšte populacije u Velikoj Britaniji se smatra veoma niskim, posebno iz razloga što se majmunske boginje ne šire lako među ljudima", navode iz IJZ.

Pojašnjavaju da je uzročnik oboljenja virus majmunskih boginja – monkeypox (MPKSV) iz grupe ortopox virusa. Ta vrsta boginja spada u ospine groznice sa malom vjerovatnoćom prenosa sa čovjeka na čovjeka.

"Bolest karakteriše početak sa nespecifičnim simptoma kao što su groznica, glavobolja, bolovi u leđima i zamor tokom perioda od dva do tri dana nakon kojeg slijedi period od dvije do tri nedjelje tokom kojeg se javlja i razvija osip. Prije pojave ospe karakteristično je zahvatanje limfnih čvorova i žlijezda što ovu osipnu groznicu razlikuje od drugih bolesti slične kliničke prezentacije", navodi se u saopštenju.

Osip se, navode, širi postepeno i napreduje od promjena u prebojenosti kože do uzdignuća na koži ispunjenih tečnošću koja se često zamuti.

"Promjene se u završnom stadijumu sasušuju i odvajaju od ostale kože uz prisutan jak svrab. Osip počinje na licu koje je zahvaćeno u 95% slučajeva i širi se niz trup ka dlanovima i stopalima (u 75% slučajeva). Promjene se takođe mogu razviti na sluzokožama, u ustima, na jeziku i na genitalijama. Smrtnost oboljelih se kreće od 1 do 10% u Africi, sa nešto većim letalitetom među malom djecom. Osjetljivost je najizraženija među djecom mlađom od 16 godina", navode iz IJZ.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније