Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.Č.J. [ Mina ]

25. 03. 2024. 13:27 >> 13:28
Čitaj mi:

IJZ

Od novembra registrovano 813 slučajeva velikog kašlja

U Crnoj Gori je od početka novembra registrovano 813 slučajeva obolijevanja od velikog kašlja, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje (IJZ).

Iz te zdravstvene ustanove su kazali da je kod 700 osoba bolest potvrđena laboratorijskim putem (PCR ili serološkim analizama), dok je kod 113 obolijevanje prijavljeno na osnovu razvoja karakterističnih simptoma bolesti nakon bliskog kontakta sa oboljelim.

“Najveći udio oboljelih je u uzrastnoj grupi od 11 do 15 godina - 289, potom od 26 do 64 godine - 135, od 16 do 20 godina - 119, a u grupi od šest do deset godina - 116”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je u uzrastnoj grupi od jedne do pet godina registrovano 95 oboljelih, u grupi od preko 65 godina - 26, a ispod jedne godine 20.

Iz IJZ-a su rekli da je u uzrastnoj grupi od 21 do 25 godina registrovano 13 oboljeljih.

Kako su kazali iz te zdravstvene ustanove, najveći broj slučajeva otkriven je u Podgorici - 577, Baru 42, Danilovgradu 37, Beranama 33, Nikšiću 31, Kotoru 19, Cetinju 16, a u Budvi 13.

“U Bijelom Polju i Tivtu je registrovano po devet slučajeva, Herceg Novom i Ulcinju po sedam, Zeti šest, Mojkovcu tri, Andrijevici dva, a Petnjici, Plavu i Pljevljima po jedan”, navodi se u saopštenju.

Iz Instituta su rekli da su od sredine decembra do nedelje epidemije pertusisa prijavljene u Podgorici, Baru, Danilovgradu, Beranama, Nikšiću, Kotoru, Cetinju, Budvi, Bijelom Polju, Tivtu i Herceg Novom.

“Od 813 registrovanih slučajeva, kod 754 (preko 90 odsto) je od posljednje doze vakcine (treće doze vakcine ili prve revakcinacije) sa komponentom protiv pertusisa do obolijevanja prošlo pet ili više godina, ili osobe nisu bile vakcinisane, ili ne postoji dokaz o vakcinaciji (uglavnom kod osoba starijih od 25 godina)”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su, prema informacijama dostupnim IJZ-u, od početka decembra u Crnoj Gori zbog pertusisa hospitalizovane 52 osobe, od kojih su trenutno dva pacijenta na bolničkom liječenju.

„Među hospitalizovanim najveći udio su činila djeca ispod pet godina (30), i to odojčad uzrasta ispod 12 mjeseci, među kojima je bilo 12 hospitalizovanih i djeca uzrasta od jedne do pet godina, među kojima je bilo 22 hospitalizovanih“, kaže se u saopštenju.

Iz IJZ su rekli da, među hospitalizovanima, 49 osoba nije bilo vakcinisano, ili je od posljednje doze vakcine (treće doze vakcine ili prve revakcinacije) sa komponentom protiv pertusisa do obolijevanja prošlo pet ili više godina.

Do sada je, kako su ukazali, prijavljen jedan smrtni ishod usljed obolijevanja od pertusisa, osobe starosti 80 godina.

Iz Insituta su podsjetili da je pertusis oboljenje kod kojeg se naročito teški simptomi mogu javiti kod novorođenčadi i nepotpuno vakcinisane odojčadi - djece uzrasta ispod jedne godine, a naročito ispod šest mjeseci, kod kojih je bolest nerijetko životno ugrožavajuća.

Pored njih, kako su rekli iz IJZ-a, bolest može biti teška i za nepotpuno vakcinisanu djecu uzrasta od jedne do pet godina.

Iz te zdravstvene ustanove su naveli da adolescenti, odrasli i potpuno vakcinasana djeca najčešće imaju blaže ili atipične simptome velikog kašlja, iako se izraženo oboljenje može javiti u svim uzrasnim grupama, posebno kod onih kod kojih je od završene primovakcinacije/revakcinacije prošlo duže od četiri godine.

„Posebno apelujemo na osjetljive grupe, odnosno na članove njihovih porodica i sve osobe koje dolaze u kontakt sa njima, da budu veoma pažljivi i da, pored pravovremene vakcinacije djece, primjenjuju opšte mjere prevencije u cilju smanjenja rizika obolijevanja od velikog kašlja i daljeg prenošenja bolesti“, kaže se u saopštenju.

Iz IJZ su kazali da je u Crnoj Gori od prošle sedmice dostupna i kombinovana vakcina protiv velikog kašlja, difterije i tetanusa (Tdap).

“Vakcina se preporučuje trudnicama između 27. i 36. sedmice trudnoće radi zaštite novođenčeta/odojčeta u prvim mjesecima života, osobama primaocima transplantata matičnih ćelija koštane srži i zdravstvenim radnicima koji rade u porodilištima, kao i odjeljenjima pedijatrije za novorođenčad i odojčad”, navodi se u saopštenju.

Iz IJZ-a su pozvali roditelje da dovode djecu na vakcinaciju u skladu sa kalendarom vakcinacije i da bez medicinskih kontraindikacija ne odlažu vakcinaciju.

„Pravovremena vakcinacija je veoma važna i odlaganje vakcinacije bez utvrđenog i medicinski opravdanog razloga može biti veoma opasno, jer se time produžava period kada su djeca osjetljiva na infekcije određenim uzročnicima i može dovesti do ozbiljnih posljedica“, naveli su iz IJZ.

Oni su podsjetili da je obezbijeđeno PCR testiranje za svu djecu ispod pet godina, trudnice, bolnički liječene pacijente, dok je za ostale obezbijeđena dijagnostika analizom specifičnih IgG antitoksin antitjela na Bordetellu pertusis iz krvi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније