Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

03. 10. 2018. 20:06 >> 19:46

ISTRAŽIVANJE POKAZALO

U obrazovanju manje korupcije

Rezultati istraživanja su pokazali da korupcije u obrazovanju ima manje nego u drugim oblastima, kazao je načelnik odsijeka za istraživanje i razvoj obrazovnog sistema u Zavodu za školstvo, Rade Novović na regionalnom savjetovanju o korupciji u obrazovanju održanom na Žabljaku.

U okviru pristupnih pregovora sa Evropskom Unijom u okviru poglavlja 23 i 24 Crna Gora je u obavezi da sprovede odredjene aktivnosti u oblasti korupcije u obrazovanu.

Prvi dio projekta obuhvatio je istraživanje u kome su učenici završnih razreda osnovnih i srednjih škola odgovarali na pitanja koliko je korupcija prisutna u obrazovanu, u kojim situacijama se javlja i šta treba uraditi da korupcije bude što manje.

Rezultati istraživanja su pokazali da korupcije u obrazovanju ima manje nego u drugim oblastima, ali da je ima, kazao je Rade Novović načelnik odsijeka za istraživanje i razvoj obrazovnog sistema u Zavodu za školstvo.

"Cilj ovog savjetovanja je da podignemo svijest o korupciji u obrazovanju, jačanju prevencije i jačanju stavova učenika da se treba boriti protiv korupcije", kazao je Novović.

Prezentacija rezultata istraživanja i savjetovanje o korupciji u obrazovanju organizovano je za učenike i nastavnike iz Pljevalja, Plužina, Šavika i Žabljaka.

Učesnici savjetovanje ocjenjuju kao veoma potrebno da bi se djeci približio problem i kako ga rješavati kaže nastavnica iz Pljevalja Svetlana Buišić.

"Ovo djeci pomaže da oni dodju do rešenja nekih njihovih dilema, da bi na vrijeme problem prepoznali i odreagovali i trebalo bi što više ovakvih radionica", kazala je sagovornica Radija Crne Gore.

Učenici su zainteresovani da saznaju što više o korupciji u obrazovanju. Iva Peruničić iz osnovne škole u Maoču kod Pljevalja kaže da joj ovakve edukacije pomažu da prepozna korupciju. Isto misli i njena vršnjakinja Emra Ajanović.

"Mislim da bi trebalo da bude više ovakvih savjetovanja koja pomažu i učenicima i nastavnicima", kaže Emra.

Maša Stevović iz srednje škole u Žabljaku kaže da u njenoj školi nema nekih posebnih problema, ali da je savjetovanje o korupciji svima korisno.

U sljedećoj fazi projekta sve škole u Crnoj Gori imaće obavezu da sprovedu određene mjere koje odredi resorno ministarstvo da se suzbije korupcija u obrazovanju.

Senka Popović, RCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније